Himmel och jord i ny skepnad


Jag fick för mig att testa en förrättsvariant från Österrike med himmel och jord, men egentligen är det väl ett mellantyskt recept, det här med blodkorv, äpple och potatismos.

Här lade jag f ö en skiva pumpernickel i botten, sedan litet stekt äpple, en klick potatismos och sen blodkorv. Den skulle vara stekt, men här i trakten finns det ingen stekbar blodkorv, den bara flyter ut, så den fick vara kall. Sen skulle man göra en skysås med halvfärdigt vin, men det är inte den säsongen ändå. Fast nu är försöket i alla fall dokumenterat.



Jag fick verkligen blodad tand (!) av receptet på svart tyrolerpasta (Schwoaßnudeln, Blutnudeln). Det är absolut världens bästa blodrecept i mitt tycke! Så jag bestämde mig för att hitta på en slags tortellinivariant, och då slog det mig: Varför inte göra en variant på Himmel och jord (Himmel und Erde). Det är en traditionell tyskt rätt på potatismos, stekta äpplen och blodkorv. Jag har tidigare gjort några varianter, men den här har jag hittat på själv.

Som man ser på bilden serverade jag pastan med en apelsin-surkålssallad, picklade / inlagda senapsfrön, stekt lök (här blandad med mjöl, paprikapulver och salt, samt friterad istället för stekt), smält smör, samt resterna av det karamelliserade äpplet, blandat med stekta bacontärningar.


Jag blev litet orolig för att pastan skulle torka och spricka, så jag oljade in den inför kylskåpsvistelsen. 


Fyllningen består av pressad potatis, blandad med uppvispat ägg och kryddad med muskot, salt och peppar. I o f s skulle man kunna hitta på en något mera spännande kryddning. Sedan lade jag på litet karamelliserat äpple. Konsistensen blir väldigt bra när man fyller med mos, och ingen risk att någonting flyter ut. På TV har jag sett att kockar ofta spritsar en liten kula eller t o m gör små kulor av någonting, som de fryser in, för att kunna hantera bättre. Här spritsade jag moset. Sedan penslade jag den undre pastaplattan med ägg och lade den översta plattan försiktigt över och slätade ut inifrån och ut, så att all luft försvann. Det har jag också sett att kockar gör.

Som Flammkuchen: Det här skulle föreställa en ny variant av himmel och jord, d v s potatis, blodkorv och äpplen, och det blev lyckat. Fast den kokta potatisen bytte jag ut mot råriven.


Samma recept som här. Men den sura grädden och den frästa löken är här blandad med lite hackad racletteost. Tror det var 60 g för två flammkuchen, men det hade kunnat vara mera, för smaken var väldigt diskret. Sen är det skivade äpplen med skal, marinerade i citronsaft för färgens skull, riven potatis, skivad rödlök och några skivor välkryddad blodkorv. Det kan ju hända att det fungerar med blodpudding också. 

Annas himmelrike:

En kombination av Pommes Anna, äppelkompott och blodkorv.


Tunt hyvlade potatisar, uttagna som rundlar med kakmått, penslade med (brynt) smör, saltade och pepprade. Eftersom det var nypotatis hängde de inte ihop så bra, men så länge man använder en form som man serverar ur, så går det bra. Grädda pommes Anna i ugnen. Värm upp äpplemoset.


Lägg på skivad blodkorv. Det här är korv som inte ska värmas upp egentligen. Jag hade tänkte lägga på ett lager pommes Anna överst, men det höll inte ihop, så jag lade ihop den omgången med pommes Anna i formen underst. Sedan hade jag faktiskt kokt resterna av potatisarna, där jag stuckit ut rundlar, i saltvatten och vinäger, så jag lade på dem som dekoration. Men lökringar skulle väl också passa.





Kommentarer

Populära inlägg