Plommonkaka, olika recept



Så här förpackad brukar man köpa frukten. När det är säsong finns det mängder till ett lågt pris. 

I Tyskland använder man helst en sorts plommon som inte så ofta odlas i Sverige, Zwetschgen. Det är en väldigt bra sort för matlagning och konservering, till skillnad mot vanliga plommon, som helst ska ätas som de är. I varje fall ville jag gärna göra en plommonkaka i år, fast jag har så mycket egen skörd av annan sort. Den traditionella tyska plommonkakan görs på vetedeg eller på vetedeg, blandad med mördeg. Den här är gjord med mördeg och sockerkakssmet.


250 g mjöl
1 krm salt om smöret är osaltat
1 tsk rivet citronskal (här apelsinskal, på påse)
75 g socker
1 ägg
125 g kallt smör
Gör degen och låt den vila kallt en halvtimme. Kavla ut den och bred över några matskedar plommonmos (jag tog kvittenmos blandat med ett par matskedar röd sylt - fläder-björnbär). Fast jag förgräddade botten utan mos i 15 minuter, naggad och med kanten fastklämd med folie.

25 g smör, smält, avsvalnat
3 ägg
1 krm salt om smöret är osaltat
75 g socker
75 g mjöl
Jag struntade i att dela på gulor och vitor och gjorde sockerkaka på gammalt hederligt svenskt vis. Häll smeten över mördegsbotten och stick ner 800 g urkärnade och halverade plommon. Grädda 35 minuter eller tills kakan verkar färdig.

Plommonkaka 2 på krikon (?) eller vad den fastare sorten heter. Det här receptet är otroligt bra. Man gör en jäsdeg och en mördeg och sedan blandar man dem. Jäsdegen gör att plommonen inte blöter ner degen och mördegen ger den goda smaken.

Jäsdeg: 1/2 tärning jäst, 1/2 dl socker, 1 krm salt, 1 ägg, 125 ml mjölk, 25 g smör och ca 250 g mjöl.
Den ska först jäsa lite grann med bara mjölk, jäst och en aning socker och mjöl. Sen tillsättes resten och allt får jäsa i flera timmar.

Mördeg: 100 g socker, 300 g mjöl, 200 g smör och 1 krm salt om smöret är osaltat. Ska vila i kylskåp i 12 timmar.

Knåda sedan de två degarna med varandra och kavla ut blanddegen och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

2, 5 kg plommon, urkärnade läggs halva med insidan uppåt på degen. Grädda kakan ca 45 min i 230 grader. Strö över en blandning av kanel och socker mot slutet. Mycket kanel och socker.

Kakan ska helst förvaras i rumstemperatur om den inte blir uppäten på en gång. Läcker!

Plommonkaka 3, recept från Alsace


Det här är väl det tänkbart enklaste receptet.
Pajdeg: 125 g smör, 3 dl mjöl, 1/2 dl socker, ett par matskedar vatten. Arbeta ihop allt utom vattnet. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt in det. Plasta in degkulan och kyl den. Kavla ut den, fyll en pajform, nagga den, klä kanterna med aluminiumfolie och kyl den igen. Grädda 10 minuter i 180°. Ta bort folien och grädda 5 minuter till.

600 g plommon kärnas ur och läggs ut ovanpå. Strö över några matskedar kanelsocker och grädda i 180°, ca en halvtimme. Servera gärna kakan med grädde eller glass.



Kienzheim, Alsace


Kommentarer

Populära inlägg