Äta ute i Salzburg


Egentligen åkte vi till Salzburg för musikens skull, men man måste ju äta också. Dock blev det inga foton på maten. Första och tredje dagens huvudmåltid intog vi i en rätt så mysig och skuggig trädgård / bakgård som heter Zum alten Fuchs. Den ligger på andra sidan Salzach om man tänker sig att man är på sidan med Mozarts hus, den svenska godisaffären och slottet. Över stora bron, huvudgatan rakt upp förbi uppgången till Kapuzinerberg. Man går förbi folk som sitter och svettas i middagssolen, in i restaurangen och om hörnet in på bakgården. Det är ett litet hemligt tips. Maten är helt okej, men det är ingen stjärnrestaurang precis. Och det är även öppet på söndagar. Visserligen står det något annat på hemsidan, men när jag frågade, berättade kyparen att de har slarvat bort sitt password till hemsidan, så de kan inte ändra något.

Andra dagen gick vi upp på Kapuzinerberg. Jag har fortfarande litet träningsvärk i benen. Franziskischlössl är en väldigt mysig Biergarten, med diverse smårätter. Sista fredagen i juli har de en sorts förnäm kräftskiva där. Det kanske skulle vara något att fundera på.

Det var ju ett himla tjat om Sachertårtor från en viss persons sida. Första dagen gick vi in på Niemetz som ligger väldigt centralt, men verkar rätt så okänt och inte direkt fullsatt, även om namnet är väldigt berömt i Österrike. Det ligger nära Festspielhalle bakom den gamla hästdrickbrunnen. I alla fall var det ett väldigt gammaldags café med rätt speciell personal. Och deras Sachertårta var inte original. Det såg jag direkt. F ö har jag redan bakat originalreceptet och lagt ut det här på bloggen. Andra dagen gick vi på det äkta Café Sacher (en filial alltså). Det är verkligen ett ställe för turister, men det är rätt mysigt med fin inredning och servitriser i svarta klänningar med spetsförkläde och liten spets på huvudet. Sachertårtan var i o f s rätt så dyr, kan man ju säga. Men den var god. Som sagt, receptet finns här på bloggen. Förutom ett par europeiska turister, till stor del rätt så slarvigt klädda, hade en hel del av alla japanska turister, som också troligen var på musikfestivalen (de utgjorde en rätt så stor del av åhörarna på konserterna) hittat dit. Sen åkte vi hem och dagen efter var det dags för avslutning på folkfesten i Ebersberg.


Såna här mindre inbjudande skyltar ställer de upp i alla uteserveringar i Salzburg. Vi var dock inte hos Friedrich. Det var annars en rätt speciell gata vid foten av Kapuzinerberg.


Vad sägs om detta ställe?


Det låg precis bredvid denna imponerande port.


Med fin utsikt över gamla sta´n och Salzach. Observera palmerna i förgrunden.



Kommentarer

Populära inlägg