Körsbärsostkaka med tosca på



Det här är en väldigt ovanlig variant på tysk ostkaka. Den är täckt med tosca - bienenstich och det har jag aldrig sett förut. Surbären är köpta på burk. Annars är ju både surbär, ostkaka och toscatopping väldigt poppis.


180 g mjöl
50 g socker
1 krm salt
1 ägg 
75 g smör

Knåda snabbt ihop en deg och ställ kallt. Kavla ut och lägg över i en stor smord form (det stod 26 cm i diameter, men jag tog en ostkakeform som är ännu större). Jag tycker att det blir bäst med förgräddning. Det ska helst räcka till en kant också, men det blev inte mycket till kant för min del. Nagga och grädda 10 minuter i 180°.

1 burk sura körsbär (720g)
150 g socker
70 g stärkelse (maizena)
1/2 dl apelsinjuice (här: limoncello)
4 ägg
1 krm salt
300 g kvarg (mager kesella)
200 g crème fraîche
200 g färskost, typ Philadelphia
2 msk vaniljsocker
2 msk citronsaft, samt gärna rivet citronskal

Låt körsbären droppa av över en skål. Häll körsbärssaften tillsammans med 30 g socker i en kastrull och koka upp. Rör ihop 30 g maizena och apelsinjuicen. Rör i och låt koka upp. Rör ner körsbären. Låt svalna.

Dela äggen i vitor och gulor. Vispa äggvitorna hårt med saltet. Rör gulorna med mjölkprodukterna, resten av sockret, vaniljsocker, citronsaft och övrig stärkelse. Vänd försiktigt ner äggvitorna. Bred ut smeten på pajbotten. Bred körsbären på smeten och grädda 40 minuter i 180°.

100 g grädde
3 msk flytande honung
100 g socker
200 g flagad mandel

Koka upp grädde, socker och honung. Rör ner mandeln och fördela toscablandningen jämnt över kakan. Grädda kakan ytterligare 30 minuter tills den får fin färg. Obs! Det kan bli nödvändigt att sänka värmen eller lägga över ett bakplåtspapper!

Servera kakan kall. På fotot är kakan inte riktigt kall, utan något kladdig.



Kommentarer

Populära inlägg