Paj på munsterost från Alsace



Observera att det här inte är den berömda pajen från Munsterdalen i Alsace. Den är nämligen köttfylld. Det här är ett sätt att använda den kraftiga osten på ett annat sätt. Vi köpte med oss två ostar direkt från tillverkaren, men dem åt vi på vanligt sätt med kummin, eftersom de var litet exklusivare. Händelsevis hade Lidl Alsaceveckor när vi kom hem, så då köpte jag en billig munsterost och gjorde den här starkt smakande potatis- och ostpajen. Munsterost är också god på flammkuchen. Munsterdalen i Alsace verkar i o f s ha mera av den franska än den tyska kulturen. De som bor där kallas Welsche, vilket i Tyskland förr var ett begrepp för personer som talade romanska språk. Men pajen får ändå vara med på den här bloggen, för trakten ligger ändå inom Alsace.


Två rullar smördeg
1 munsterost på 200 - 250 g (det kanske går lika bra med selleri  camembert)
500 g potatis, kokt med skal, avsvalnad och skuren i skivor
2 schalottenlökar, finhackade
1 äggula
1 - 2 msk grädde 
salt och peppar

Smörj in en quicheform med smör. Lägg ut en lämplig rundel på den första smördegsplattan och skär ut en botten. Lägg den i formen. Lägg på hälften av potatisskivorna, men lämna 2 cm kvar längst kanten, peppra och lägg på den skivade osten. Strö över löken och häll över grädden. Lägg på resten av potatisskivorna. Pensla kanten med uppvispas äggula. Lägg på en botten till och tryck fast den nedtill. Ta ut ett hål överst och stick i en skorsten av aluminiumfolie. Pensla pajen med resten av äggulan. Gör gärna mönster med en gaffel eller småbitar av degen. Grädda i 180° ca 30 minuter. Sänk eventuellt temperaturen om det behövs.

Kloster Seeon i Bayern


Kommentarer

Populära inlägg