Nötkött i örtsnaps från Schwarzwald



Den här bogsteken är marinerad i örtlikör. Det är inte Jägermeister, men det kan man säkert också ta. Blutwurz heter den och den är starkare än Jägermeister. Sedan kokas den i bl a rödvin.

Tillagningstiden är ganska lång, det går med litet kortare tid. Om man tillagar köttet i bitar går det ju ännu snabbare. För att inte tala om tryckkokare.

500 g nötstek från skuldran (här: i hel bit)
5 cl Blutwurz
6 vitpepparkorn
1 vitlöksklyfta
1 lagerblad
1 kvist rosmarin
4 kryddpepparkorn

Blanda allt i en fryspåse och låt köttet marinera 2 dagar. Ta därefter vara på marinaden. Torka av köttet. Jag tror att man kanske skulle låta marinaden få ett uppkok för sig själv, så kan man skumma direkt, men det tänkte jag inte på.
Bryn köttet i litet olja, ta upp det, fräs en hackad lök i fettet och späd med 2,5 dl rödvin (det står 5 dl, men det blir så surt med bara rödvin), låt koka in litet, späd med lika mycket fond, häll även i marinaden och lägg i köttet igen. Skumma vid behov. Tillsätt 1 tsk salt till att börja med. Koka köttet under lock ca 2 timmar. Hacka 1 röd paprika och lägg i. Smaka av med sojasås, cayennepeppar, salt och peppar. Red ev. såsen. I receptet serveras köttet skuret i bitar med potatismos, men det finns väl fler varianter.

Kommentarer

Populära inlägg