Reformationsrosor / Luterrosor

 

Bakas främst i östra Tyskland till reformationsdagen den 31 oktober. En sorts "stollen"-deg med mycket russin och torkad frukt, mäktig och god! Från Plötz Blog.

Kokt deg:

40 g vetemjöl special

200 g mjölk

11 g salt

Fruktblandning:

450 g russin

160 g kanderade citronskal

40 g kanderade apelsinskal

200 g mjölk

Smör-mandel-blandning

175 g kallt smör

200 g rivna mandlar, blandade med 50 g het mjölk

5 g rivna bittermandlar eller några droppar bittermandelolja

70 g socker

50 g klar honung

Deg:

den kokta degen

fruktblandningen

smör-mandelblandningen

620 g vetemjöl special

195 g kylskåpskall mjölk

13 g jäst

röd sylt till fyllningen

100 g florsocker till dekoration

Häll mjölk över russinen och de andra frukterna. Låt svälla 12 - 24 timmar i kylen, rör om ibland.

Blanda smör med mandelmjölkblandningen, socker och honung, helst i mixer, för att inte värma degen med händerna. Låt vila 12 - 24 timmar i kylen.

För den kokta degen: Rör mjöl, mjölk och salt och koka upp medan du rör. Det ska bli grötaktigt. Låt vila 3 - 4 timmar (ska ha rumstemperatur).

Blanda allt utom frukt och mandel-smörblandningen och arbeta i maskin. Tillsätt sedan smörmassan och arbeta in den. Tillsätt sedan frukten och arbeta in den. Låt jäsa ca 60 minuter i 20°. Ställ in i kylen 12 - 20 timmar. Skär av bitar på 150 g och forma bullar. Tryck dem platta i mjöl och gör 5 snitt (5 blomblad). Tryck in en grop i mitten och fyll med 1/2 msk röd sylt. Det blir 5 rosor på 3 plåtar.

Låt vila 2 - 5 timmar. De jäser nästan ingenting, så det är inget problem att grädda dem efter varandra i 200° 16 - 18 minuter.


Kommentarer

Populära inlägg