Dinnete från Schwaben/Schwarzwald

 

En slags pizza. 4 stycken. Receptet är från Plötz. Planera in 3 dagar! I andra kokböcker står det bara "bröddeg".

Surdeg:

60 g rågmjöl

60 g vatten (50°)

12 g surdeg

1,2 g salt

Blanda och låt jäsa över natt i rumstemperatur. Blanda surdegen med:

474 g vetemjöl special

60 g rågmjöl

330 g vatten (22°)

10 g salt

5 g jäst

Arbeta degen väl och låt den vila 90 minuter. Dra och vik efter 30 och 60 minuter. Om degen nu har fått dubbel storlek så delar man den försiktigt i 4 bitar och formar till bullar. Rulla i olivolja och låt jäsa övertäckta i kylskåp över natt. Dra ut degen till runda plattor. Lägg på fyllning och grädda i 250° ca 15 minuter.

Fyllningen är normalt sett rustikal: Bacon och kokt potatis, lök och eller purjo och svamp på en bädd av gräddfil, utrörd med en aning mjölk t ex.


Kommentarer

Populära inlägg