Morotsbröd från Weinheim

 

Från/efter Plötz.

Surdeg:

130 g rågmjöl

120 g vatten (ca 30°)

13 g surdeg

Rör ihop och låt jäsa ett dygn.

Frön och gryn:

25 g havregryn

35 g solrosfrön

30 g pumpakärnor

30 g linfrön

25 g ströbröd

160 g kokande vatten

Blanda frön och gryn med kokande vatten och låt svalna. Ställ in i kylskåp över natt.

Blanda surdeg och frön och gryn med:

125 g vetemjöl special

125 g vetemjöl (grövre)

42 g rågmjöl

här: 6 g jäst

11 g salt

100 g vatten

Arbeta degen väl. Tillsätt 90 g grovrivna morötter och arbeta in dem. Låt jäsa 45 minuter. Forma bröd och rulla i havregryn. Låt jäsa med botten ner på bakplåtspapper i drygt en timme i 24° (alltså om degen inte innehåller jäst). Snitta och spraya brödet. Grädda ca 1 timme med ånga från 250° och ner till 200°.

Kommentarer

Populära inlägg