Vit limpa på tyskt sätt (evighetsbröd)

 

Från Plötz. Ett slags evighetsrecept. Gör en fast fördeg:

285 g vetemjöl special

15 g rågmjöl

87 g kall mjölk (här: 3,5%) 

87 g kallt vatten

6 g salt

6 g jäst

Arbeta degen väl och låt den jäsa 2 - 3 dagar i kylskåp.

Tillsätt:

285 g vetemjöl special

15 g rågmjöl

87 g kall mjölk (här: 3,5%) 

87 g kallt vaEttten

6 g salt

Arbeta väl. (Man kan alltså ta en bit av den här degen, använda som fördeg och tillsätta lika mycket ingredienser.) Jäs ca 1,5 timmar.

Forma ett bröd och rulla i potatismjöl och lägg i potatismjölad duk i korg. Låt vila 90 minuter igen. Vänd upp (gärna på het baksten), snitta djupt och pensla med hett vatten. Grädda i 230° och sänk så småningom till 210° med ånga. Ca 40 minuter.


Kommentarer

Populära inlägg