Ankbröst med nötspätzle


Spätzle brukar man göra så här, om man inte är expert på att skrapa den från en bräda, vilket troligen är en nedärvd förmåga i vissa delar av landet.

Den här gången gjorde kocklärlingen nötspätzle, vilket är en liten trevlig variant som passar på hösten till fågel och vilt.

50 g malda hasselnötter rostas i en stekpanna utan fett och blandas sedan med 300 g mjöl, 1 tsk salt och litet riven muskot och rörs med 3 ägg. Tillsätt 150 ml ljummet vatten och vispa degen tills den blir blåsig. Låt den stå minst en halvtimme och hyvla den sedan över kokande vatten som i originalreceptet. Ta upp spätzlen med skumslev och lägg den i kallt vatten. Låt den droppa av. Det här kan man göra i förväg. Värm sedan upp den före serveringen, t ex kan man ställa in den i ugnen. Ofta vänder man den i smör i stekpanna. Här ska man bryna smöret och sedan blanda i spätzlen.

Ankbröstet var lättgjort. Skölj ankbröstet (2 för 3 personer är rätt lagom) och snitta huden i ett rutmönster t ex. Salta och peppra. Stek det sedan på hudsidan 5 - 6 minuter i en gryta. Ställ in grytan med lock i 180 grader (160 grader varmluft) i 10 minuter. Ta ut köttet och låt det vila litet innan du skär det i skivor. Servera med rödkål och spätzle.


Kommentarer

Populära inlägg