Kougelhopf, två recept
Det är själva den räfflade kransformen med hål i mitten som kallas så. På österrikiska säger de Gugelhupf, men det här receptet är då från Alsace, Elsass. Här en osötad variant som ofta serveras som en hälsning från köket på restauranger.
1 kg mjöl
litet socker
1 msk salt
300 g rumsvarmt smör
3 ägg
4 dl mjölk
25 g jäst
bacontärningar
Gör en liten jästdeg på jäst, socker, 2 dl ljummen mjölk och litet av mjölet. Låt jäsa. Vispa ägg och 2 dl mjölk, blanda i mjöl och salt och rör ordentligt medan smöret klickas i. Det tar rätt lång tid att få smöret att upptagas av degen. Blanda till sist i den jästa fördegen och låt allt jäsa en timme. Blanda i stekta och avsvalnade bacontärningar eller helt enkelt rökta skinktärningar. Lägg över i formen. Det är rätt bra med silikonform för just den här modellen, för det är rätt svårt att smörja en sådan form perfekt så att ingenting fastnar. Annars kan man ta en avlång brödform, vilket ger litet mer praktiska men kanske inte så tjusiga brödskivor. Låt jäsa igen. Grädda minst 45 minuter i 175 - 200 grader. Stjälp gärna upp brödet och låt även ovansidan få litet färg i en kvart.
Jag gissar på att det här är det bästa receptet jag har testat, men det var så länge sedan att jag inte minns. Receptet nedanför innehåller mindre smör.
8 dl mjöl
1 msk socker
1/2 kub jäst, d v s 20 g
250 ml ljummen mjölk
50 g mjukt smör
2 tsk salt
1 ägg
100 g bacontärningar
ev. 10 grovhackade valnötter
Blanda jäst, socker, litet mjölk och en aning mjöl och låt jäsa 10 minuter. Blanda sedan i de andra ingredienserna utom bacon och nötter och arbeta degen kraftigt. Låt den jäsa 1 - 2 timmar. Tillsätt bacon och nötter och knåda litet till. Lägg degen i en smord och mjölad form och låt den jäsa tills den nästan pöser över. Värm ugnen till 200 grader och grädda brödet ca 40 minuter. Stäng av ugnen och låt brödet stå kvar 10 minuter i eftervärmen. Ta ut det och låt det stå 10 minuter till innan det stjälps upp.
Kommentarer
Skicka en kommentar