Medeltidsmackor, olika recept

De finns att köpa på alla jul- och medeltidsmarknader. De liknar flammkuchen, men är inte så tunna.

Med de här mackorna kan man tjäna ordentligt med pengar på medeltidsmarknaderna runt om i Tyskland. De finns även på julmarknaderna och lockar folk till sig med sin aromatiska doft.

Receptet, som lovordades på det tyska forum, där jag hittade det, var dock inte riktigt perfekt, tycker jag, men jag tror nog att den sista plåten blev riktigt marknadsmässig.


Här är den näst sista omgången. Den sista omgången blev bäst.

Deg för 4 bröd:
150 g vetemjöl
70 g rågmjöl
10 g jäst
1/2 - 1 1/2 tsk salt (jag tog den mindre mängden, men i receptet stod den större)
150 ml vatten

Gör en deg och låt den jäsa. Baka ut den till båtformade platta brödkakor. Det står ingenting om att den ska jäsa en gång till, men det kan nog vara bra. Den tredje omgången bröd hann jäsa upp litet (utan bakduk) och blev mindre torr.

Receptet anger att man ska grädda bröden ca 30 minuter i 200 grader, men på marknaderna har de riktigt varma ugnar, så den sista omgången gräddade jag i 250 grader. Hela tiden på pizzasten, men det kan hända att den inte var riktigt genomhet vid första omgången.

Så brer man över ett par matskedar sur grädde. Först hade jag crème fraiche som det stod i receptet, men den försvann liksom in i brödet. Därefter tog jag magrare gräddfil och det var bra. De två första omgångarna strödde jag på stekta fläsktärningar från början, som det stod, men de blev litet väl mörka då. Sista gången satte jag in medeltidsmackorna med sur grädde i 250 grader i 10 minuter, strödde över fläsket och satte in dem 3 minuter till. Därefter strödde jag över gräslök. Man kan ta färsk lök också eller kanske lökringar. Peppar behövs inte, tycker jag.

Man kan nog blanda i litet surdeg också, för att mackorna ska verka litet mer autentiska. Tror de gör det på en del marknader.


För två år sen testade jag det här receptet och häromdagen insåg jag att jag hade alla ingredienser hemma och bestämde mig för att göra om det. Den här gången blev det ännu bättre. Eller så bra det kan bli utan pizza-ugn eller järnspis, för det tar för lång tid (jämförelsevis) i hemma-ugnen. Nu har jag hört att man ska hetta upp pizzastenen längst ner och det är nog bra, för då blir undersidan fin utan att ovansidan blir vidbränd, trots hög värme.

Detta blir inte så mycket, bara 3 - 4 mackor. Sen gjorde vi ett par fuskmackor med vanligt rågbröd och lade på sur grädde och skinktärningar och skjuts in i ugnen. Det var också helt okej!

10 g jäst
1,5 dl ljummet vatten
1,5 tsk salt (jo, det blir litet salt, men det ska nog vara så)
70 g rågmjöl
vetemjöl till lagom konsistens, det står 150 g, men det är nog för mycket

Gör en vanlig jästdeg och låt den jäsa en timme. Gör sedan runda eller ovala portionsbröd. Låt dem jäsa. Det står inte i receptet, men jag anser att de ska jäsa så mycket att det syns, minst 30 minuter. Ja, och ugnen och pizzastenen ska förvärmas i GOD tid, helst en timme, längst ner i ugnen på max.

2 msk sur grädde per portion
skink- eller bacontärningar
peppar
gräslök vid serveringen

Med crème fraîche och liknande koagulerar det. Faktum är att det blir bäst med 10%-ig sur grädde i såna här recept, fast det ofta står andra saker i recept. Vet i o f s inte hur gräddfil fungerar, men man kanske kan vispa ut den och försöka.

Bred ut den sura grädden och strö över skinktärningarna och grädda längst ner i ugnen. Min ugn går bara till 250° och det tog 13 minuter innan vi var nöjda. Strö över gräslök.

Man kan också riva över potatis, hacka över tomater, testa med lökringar och liknande. Direkt medeltida är det väl inte, men det känns nästan så. I alla fall är det jättegott!

Detta är mitt tips för den som vill starta en food-truck! Dessa mackor går åt som bara den på medeltids- och julmarknader i Tyskland. Doften är fantastisk och råvarorna jättebilliga. 





Kommentarer

Populära inlägg