Nässelknödlar


Det italienska köket består inte bara av pasta och oliver, utan av alpin vardagsmat. Knödlar är en norditaliensk specialitet (från det mer eller mindre tysktalande området) och här har jag nu testat nässelknödlarna. Jag gick ut i skogen och plockade massor av nässlor, trodde jag, men rensade vägde de under 250 g. Men det fick räcka.

Det är praktiskt med knödelbröd i påse, annars får man använda torrt vitt bröd. Om man tar rågbröd ska man veta att det behöver mycket längre uppmjukningstid och troligen mera vätska (helst kokhet mjölk).

300 g knödelbröd
1 krm salt
125 ml mjölk
300 g nässlor (men 200 g fick räcka)
nymalen peppar
1 krm muskotnöt
1 lök
2 vitlöksklyftor
smörklick
2 msk mjöl
4 ägg
Till servering: brynt smör och riven parmesanost

Droppa mjölken över det finskurna knödelbrödet. Tvätta, blanchera, tryck ut och hacka nässlorna. Blanda dem med brödet. Finhacka lök och vitlök och fräs dem i smör. Blanda i även detta. Tillsätt ägg och kryddor. Knåda igenom ordentligt. Tillsätt mjölet sist och forma små knödlar, som får sjuda i saltat vatten ca 10 minuter. Det blir en väldig massa små knödlar. Vi åt dem med en köttgryta med sås, men de kan serveras som ensamrätt med brynt smör och parmesanost. Eller kanske i en god buljong.




Kommentarer

Populära inlägg