Nordtysk salladssås


Sen hittade jag ett recept på nätet som matforumet svärmade för, och det är en kopia av en salladssås som går att köpa färdig i kyldisken, men som jag aldrig har köpt, så jag kan inte jämföra med originalet, men den här såsen är faktiskt väldigt god. Dock behöver man en stabilisator, som kanske kan vara svår att komma över i Sverige, men som annars kan köpas på semesterresan, nämligen Tortenguss (som används för att glasera frukttårtor), vilken innehåller carrageen, en sorts algprodukt, som används mycket av livsmedelsindustrin och inom det molekulära köket.

Det här är en ganska stor sats.

Blanda
250 ml vatten
30 ml ättiksessens (25%)
125 g finhackad lök (2 medelstora)
25 g salt
125 g socker
5 vitpepparkorn

Låt stå i kylskåp i 2 dagar. Kallas visst kallfermentering. Blandningen kan f ö stå nästan hur länge som helst i kylskåpet, sägs det.

Koka upp
36 g Tortenguss (ofärgad)
500 ml vatten
Låt svalna.

Mixa ättiksblandningen med stabilisatoren ovan. Här kan man med fördel dela satsen med två om man inte ska ha ett jättestort salladsparty.

Alltså
hälften av ovanstående mixas därefter på hög hastighet med
1 ägg och
250 ml olja

Här rekommenderar receptmakaren att man använder en salladsolja som heter Livio.

Salladssåsen är mycket god, men ska väl användas rätt snabbt, då den innehåller ägg.



Kommentarer

Populära inlägg