Olika sallader
Det här är en djävulssallad, som kocklärlingen hade i sin lärobok. Recept:
För 10 portioner
800 g kokt nötkött
400 g röda och gröna paprikor
150 g ättiksgurkor
150 g schalottenlöksringar
200 g (lätt-)kokta gröna ärter
300 g ketchup
50 g matolja
40 g riven pepparrot
salt, peppar, tabasco, socker, citron efter smak
Garnering: svarta oliver och små majskolvar (burk)
Här har jag gjort en djävulssallad på kokt lammlunga. Listigt sätt att gömma produkten. Obs att lunga inte är särskilt äckligt, men många har fördomar! Lammlungan var mycket fastare än den lunga jag har kokt tidigare (gris eller kalv, minne inte vilket.)
Bayersk äpple-purjo-sallad
Strimla en purjo och låt den koka upp, häll av vattnet och spola med kallt vatten. Hårdkoka två ägg och skär dem i större bitar, d v s inte finhackade. Skär två äpplen i mindre bitar. Blanda allt med en burk majs och en handfull riven ost eller emmentaler skuren i tärningar (man kan också utesluta osten). Blanda 200 g sur grädde med 1 msk majonnäs och 2 tsk vinäger eller 4 tsk citronsaft, samt salt och peppar och vänd såsen i salladen. Låt den dra lite före serveringen.
En mycket god och mild sallad, eftersom purjon är förvälld.
Bayersk morotssallad
Den här morotssalladen hittade jag på en bayersk sida och den var mycket omtyckt av familjen.
Liten sats:
200 g grovt rivna morötter
1 grovt rivet äpple
blandas med
4 tsk citronsaft (man kan byta ut citronsaften mot vinäger, men då ska man nog ta mindre)
2 tsk socker
1 msk olja
Sen får detta dra lite och under tiden gör man dressingen som hälls över vid serveringen eller serveras separat.
Enligt receptet:
150 g yoghurt
2 tsk socker
4 tsk citronsaft
Men jag bytte ut yoghurten mot 100 g sur grädde och citronsaften mot halv mängden vitvinsvinäger.
Dagen efter såg salladen fortfarande fin ut, d v s äpplena var inte bruna, vilket säkert berodde på syran i salladen.
Korvsallad
500 g korv av falukorvstyp, skurna först i tunna skivor, sedan strimlade
1-2 lökar, halverade i tunna skivor
4 msk olja
2 msk vinvinsvinäger
1 tsk socker
2 msk gräslöksringar
Blanda dressing med korv och lök, låt dra i kylskåp en halvtimme och strö vid serveringen över gräslöken.
Schweizisk korvsallad
Skillnaden på en vanlig korvsallad och en schweizisk är att den senare även innehåller osttärningar. Helst ska det vara Regensburger Wurst i, men det går också bra med annan korv av falukorvstyp. Man skär korv och ev. ost i småbitar eller strimlor efter behag, skär en gul delad lök i tunna skivor och blandar i. Här har jag lyxat till det med ättiksgurka också, samt gräslök. Sen gör man en vinägrett, fast saltet kan man utesluta. 3 msk olja och 2 msk vinäger kan nog vara lagom, för korvsalladen får gärna vara lite syrligare än bladsallad. Vi åt bröd och rädisor till.
Typisk Biergartenmat med bröd och öl.
Gurksallad
Det här är nog en annan gurksallad - har litet svårt att hitta rätt bilder för det här inlägget
Receptet hittade jag i en bayersk receptsamling. Det är en svalkande sallad, som jag gjorde innan "gurkskräcken" kom. F ö var det en holländsk gurka och inte en spansk. Jag försöker undvika spanska och italienska produkter (om det går) för de konkurrerar med resten av EU med ojusta medel. Dels följer dessa länder förstås inte alla stränga förordningar så slaviskt som tyska och framför allt svenska producenter måste göra, och sen är maffian inblandad i stora delar av den italienska ekonomin och den spanska har enorma konkurrensfördelar genom att de anställer illegala invandrare till slavlön. Då är det bättre att köpa tomater från Nordafrika. Eller Holland.
400 g fint skivad gurka och
1/2 hackad lök blandas
50 g sur grädde och
150 g yoghurt blandas med
peppar, salt
1 msk dill och körvel
Därefter blandas grönsaker och dressing.
Knödelsallad
När bayrarna har brödrester kvar gör de knödlar på dem. När de har knödelrester kvar gör de sallad på dem. Häromdagen när sonen och jag var på Biergarten i skogen och åt revbensspjäll, såg jag att de hade denna rätt på menyn. Sen gick jag hem och sökte på internet och fann att detta är en mycket typiskt rätt, som jag hittills har missat. Men den är jättebra och rekommenderas till grillkorv.
Naturligtvis kan rätten göras på hemmagjorda knödlar, men då måste man kolla upp att de inte torkar ut över natten. I receptet utgår man från halvfabrikat.
Man kokar ett paket semmelknödel (eller speckknödel eller leberknödel) enligt vad som står på paketet dagen innan. Fast de här knödlarna har tendensen att behöva mer tid i blöt än det står på, så man kan lika gärna slänga dem i saltat vatten flera timmar före kokning och ändå vända och kolla dem ibland. Sen kokar man dem ett par minuter och låter dem dra en kvart till innan man spolar av dem. Därefter låter man plasten om knödlarna vara kvar tills man gör salladen. Detta förhindrar uttorkning. Knödlarna ska inte vara alltför kalla. De kan antingen stå bara lite svalt över natt eller också tas ut ur kylskåpet i god tid innan man gör salladen.
Skär de 6 knödlarna i tunna skivor, skär 1-2 lökar i tunna skivor. Blanda 3 msk matolja, 4 msk vinäger, 2 msk hackad persilja, 2 msk hackad gräslök, 1 krm salt, 1 krm vitpeppar och häll över knödlar och lök. Rör försiktigt, så knödlarna inte går sönder. Låt salladen dra lite. Den är också god dagen efter.
Kommentarer
Skicka en kommentar