Potatisredd surkål med morot


I Thüringen serverades vi surkål vid ett tillfälle och den surkålen var ovanligt estetisk, för kocken hade rivit ner morötter i den. Nu ville jag absolut testa den varianten, samtidigt som jag såg ett recept på surkål, stabiliserad med riven potatis (i kocklärlingens övningsbok inför det praktiska provet) och det lät också intressant. Så jag blandade recepten.

Fräs en hackad lök, bacontärningar, riven morot och ett hackat äpple i grisflott tills de får färg. Bacontärningarna var inte med i kockarnas bok, men det ville jag ha (och så var det en ingrediens som fanns hemma). Nästa gång ska jag dock vänta med äpplet och moroten och först steka lök och bacon ännu hårdare för att få den mörka färgen som surkål har på krogen. Nu blev den litet gulaktig, beroende på att moroten var i för länge. Sen tillsätt surkålen (500 - 600 g) och här kan man gott låta vätskan puttra bort innan man häller på 3 dl buljong och 2 dl vitt vin, samt en kryddpåse eller tesil med kummin, nejlika, kryddpeppar, lagerblad och peppar. Det blir ganska blaskigt, men surkålen kan gärna koka ordentligt så den blir mjuk (annars är koktiden som man känner för) och då kokar vätskan också bort till en del. Mot slutet blandar man i en fint riven potatis och låter den reda surkålen. Det är faktiskt ett väldigt lyckat grepp, för kålen blir då rätt så len. Smaka av med peppar och salt och litet socker.

Kombinationen korv, mos och surkål är väldigt lyckad och i det här fallet blev det mos med sellerirester och morot.


Kommentarer

Populära inlägg