Rösti
Jag vill gärna slå ett slag för den här sortens rösti. Denna gång hade i jag i hackad lök också, men annars är receptet:
400 g riven potatis (rivs i en duk och pressas ur över en bunke)
1 äggula
1 tsk salt
1 krm peppar
1 msk potatismjöl (man kan ta det potatismjöl som bildas när vätskan i bunken får stå ett tag, dock fick jag bara ut 1 tsk)
Dessutom gjorde jag en sats på 600 g, fast jag har ju fortfarande bara 4 runda ringar, så varje rösti blev rätt så tjock. Stek rösti ca 2 minuter på varje sida och ställ in i 200°. Eftersom de var så tjocka ökade jag tiden från 20 till 30 minuter och det blev bra. Serverades denna gång med rökt lax och dipp på gräddfil och örter, samt diverse rester.
Det här blir en matigare ensamrätt med kraftigt smakande ost i.
2 lökar
1 kg potatis
150 g bergsost, gruyère
2 msk mjöl
3 ägg
salt, peppar och muskot
Hacka lökarna fint. Skala och riv potatisen. Lägg den i en gammal handduk och tryck ut vätskan. Blanda alla ingredienser. Stek gärna i skirat smör på inte för hög värme, gärna i plättlagg och håll rårakorna varma i ugnen. Servera gärna med en fruktig sallad med äpplen och valnötter och med en dressing smaksatt med apelsinjuice, valnötsolja och honung, men här blev det dock man-tager-vad-man-haver-varianten.
På halvkokt potatis:
Att steka rösti på kokt potatis är litet lurigt ibland, för de fastnar gärna i stekpannan. Rösti på råriven potatis har nackdelen att de ofta inte håller formen ifall man inte använder sig av formar och att de behöver rätt lång stektid. Nu har jag testat rösti på halvkokt potatis och konsistensen efter rivningen var redan mycket lovande.
Koka potatis med skal ca halva tiden som behövs. (Jag använde mig av mjölig potatis och kokade de rätt så stora potatisarna i 12 minuter.) Riv dem grovt. Riv även en gul lök. Salta och peppra. Smaken och färgen blev fantastisk av den här stekoljan. Eftersom ytan på rårakorna är mycket porösare än på vanlig klyftpotatis tog de åt sig mycket mera smak (och fett). Det behövs rätt mycket fett för att de inte ska fastna. Pannan ska vara ordentligt uppvärmd på medelvärme och sedan kan man sänka den efter behov. Så tjocka rösti som på bilden behöver förstås rätt lång tid, men det går ju också att göra dem platta.
Kommentarer
Skicka en kommentar