Schwarzwaldbägare

Det sägs att schwarzwaldtårtan inte alls uppfanns i Schwarzwald utan av en nostalgisk lärling som fått jobb utanför Bonn. (Uppdatering sedan jag har sett ett franskt konditorprogram: Schwarzwaldtårtan (den första varianten) uppfanns i Bad Godesberg utanför Bonn av en bagare som hette Keller, vars sondotter som heter Christine Ferber och bor i franska Alsace anser att hon har originalreceptet. Schwarzwaldtårtan har fått sitt namn p g a att den ser ut som folkdräkten i Schwarzwald - vit och svart med stora röda bollar på hatten).

Och nu talar jag om den tårtan som kallas schwarzwaldtårta i Tyskland och inte den som finns i Sverige, som är helt annorlunda. Vem som har uppfunnit den har jag inte tagit reda på.

Den här glassbägaren är inspirerad av den tyska schwarzwaldtårtan och väldigt god. Inte min uppfinning heller.

1 burk konserverade körsbär (inte kanderade), eller kanske djupfrysta, helst surbär
1 dl kirschwasser, snaps
2 dl grädde
4 kulor chokladglass
4 kulor vaniljglass
1 dl chokladsås (köpt eller hemmagjord)
myntablad (glömde jag förstås, fast det fortfarande finns fina i trädgården)

Börja med att sila av konserveringsvätskan från körsbären och drick upp den eller släng den. Häll körsbärssnapsen över körsbären och låt dem marinera minst en timme, gärna ett dygn. Ställ glasskålarna i frysen. Vispa grädden och fyll om i spritspåse. Spritsa en klick i botten på varje kall serveringsskål. Lägg en kula glass av varje sort i varje skål. Lägg på de flesta körsbären (eller så många som behövs, det kan bli för mycket). Skeda över litet chokladsås. Spritsa på grädden och dekorera med litet mera chokladsås, ett körsbär och ett myntablad. Jättegott!

Kommentarer

Populära inlägg