Surkålsstrudel
Surkålsstrudeln syns mellan brödet i röd servett och rädisorna. Jämfört med aprikosstrudeln som jag rullade och gräddade färsk till oss själva, så var jag inte helt nöjd med surkålsstrudeln som jag hade rullat en dag före gräddningen, men den fick faktiskt mycket beröm på buffén. Alltså samma strudeldeg som vanligt. Fyllning:
Skölj av surkålen och låt den koka med paprikapulver, kummin, bacontärningar (de kan också stekas eventuellt med löktärningar innan surkålen hamnar ovanpå), lagerblad, mejram och två rårivna potatisar, som binder fuktigheten, för man kan inte ha något blask på degen. Surkålen ska alltså vara avdroppad innan den hamnar på degen. Degen penslas med smör och så strör man över (ev. rostat) ströbröd, lägger fyllningen på de nedersta 2/3 av strudeldegen, rullar ihop, penslar med smör och stoppar in i ugnen, tills strudeln får fin färg.
Grundrecept strudeldeg:
litet salt
125 g ganska hett vatten
1 uppvispat ägg
2 msk olja
Blanda ner vattnet i ägg och olja och häll detta över mjölet och saltet. Gör en deg. Arbeta den ordentligt, gärna 10 minuter. Strudelexperter bankar gärna degen i bakbordet. Lägg den på ett oljat fat med en varm skål över (jag brukar hälla resten av det heta vattnet i degskålen för att värma upp den och låter den sedan droppa av). Låt degen vila en halvtimme.
Strö mjöl över en handduk. Det blir faktiskt mera lätthanterligt när man delar upp degen, för att inte tala om att man slipper böja strudeln för att få in den i ugnen. Kavla ut den så tunt det går på handduken och dra sedan ut den över knogarna. Jag brukar även dra i kanterna med fingrarna när den ligger ner. Gör detta utan klocka och ringar och håll koll på naglarna. Degen ska helst inte spricka, även om den ska vara lövtunn så att man kan läsa en tidning genom den. Men om den går sönder på något ställe är det inte hela världen. Man får laga det med en bit från kanten. För de något tjockare kanterna skär man bort. Pensla den lövtunna degen med smält smör. Strö över ströbröd. Fördela fyllningen över. Rulla ihop strudeln med hjälp av handduken. Lägg den på en plåt på bakplåtspapper och pensla den med ägg eller smält smör. . Grädda i 180° - 200° ca 40 minuter.
Kommentarer
Skicka en kommentar