Potatissoppa à la ärkebiskopen och kanslern (?) - från Westfalen och Pommern
Välkomna till min nya blogg! Jag tänkte arbeta mig bakåt på min andra blogg Prinsessornas kokbok och plocka fram tyska och österrikiska recept. Jag är särskilt förtjust i recept från södra Tyskland och alptrakterna, så det kommer det väl bli mest av. Den som är otålig kan ju alltid leta på Prinsessornas kokbok tills jag kommer ifatt.
Först ut är kansler Angela Merkels potatissoppa.
Angela Merkel säger att hon är väldigt bra på att koka potatissoppa och tydligen gör hon något åt det här hållet. Det är en potatissoppa från Pommern och den blev väldigt god också, men något måste vara fel, antingen på mängden potatis eller buljong, för jag upptäckte att jag bara hade 300 g potatis hemma, när det skulle vara 1 kg. Annars höll jag mig till receptet och blev nöjd.
1 kg (300 g) potatis
100 g bacontärningar
1 lök
150 g morötter
50 g selleri
1 purjolök
7,5 dl grönsaksbuljong
salt, peppar, hackad persilja
Skär alla grönsaker i fina tärningar. Fräs bacon och därefter hackad lök i litet fett. Tillsätt buljongen och de andra grönsakerna. Koka en kvart. Mosa innehållet så gott det går med ett lämpligt verktyg. Obs att man inte ska mixa med en mixer, för potatisen blir seg då. Detta betonar även Merkel. Om man har små tärningar gör det ingenting om inte allt mixas. Soppan ska bara bli litet krämigare.
Det här skulle i så fall kunna vara ärkebiskop Antje Jackelens potatissoppa, för den är från Westfalen.
3 selleristänger, 2 stora morötter och 1 purjolök skärs i bitar, fräses i smör och kokas i 1 l hönsbuljong tillsammans med 750 g potatis i bitar. Purera och smaksätt med salt, peppar, stark paprika (pulver), ingefära, curry och muskot. Får gärna dra över natten.
Koka upp med 1 dl grädde. Servera med rosépeppar och gärna några droppar god olja. I originalreceptet rekommenderas tryffelolja, men jag tror att olivolja är nästan lika gott. Pumpakärnolja är också gott, men dominerande.
Kommentarer
Skicka en kommentar