Topfenknödel - jättefin kvargefterrätt
Jag vill slå ett slag igen för denna trevliga efterrätt, topfenknödel, den här gången rullade i rostat ströbröd med socker och kanel och serverad med vinbärskräm. Man kan röra ihop ingredienserna och låta dem stå i kylskåpet och sen ta ut litet grann efter behov, rulla ett par bollar och sjuda i lika delar mjölk och vatten, smaksatt med en gnutta salt och socker. Rulla dem i lämpligt strössel och servera med mos eller kompott.
Den här varianten är litet godare. Det står att man gärna kan servera aprikossylt till, men vi hade bara enkel katrinplommonkräm till.
Låt 350 g kvarg, kesella eller liknande droppa av i en handduk och pressa litet, så att fukten går ut. Vispa 45 g socker och 1 ägg och 1 äggula (i det dubbla originalreceptet var det 3 ägg) så det blir en krämig ljus smet. Tillsätt 45 g mjukt smör, litet i taget och fortsätt att vispa. Blanda sedan i fröna från 1/2 vaniljstång och det avrivna skalet från en apelsin, 1 krm salt, 110 g vitt bröd utan kanter som finfördelats (gärna i mixer), samt den avdroppade kvargen. Låt vila ett tag. Gör lagom stora knödlar. Koka upp lika delar mjölk och vatten, smaksatt med socker och salt. Här stod det att man skulle lägga i knödlarna och dra kastrullen från plattan och låta dem ligga i ca 3 minuter, men de blev inte riktigt varma då. I det länkade receptet står det att de skulle sjuda ca 10 minuter, fast inte koka och det är nog bättre. Ta upp dem och rulla dem i ströbröd som i det länkade receptet eller i krokant som nedan.
Krokant:
Smält 60 g smör och 1 msk smör. Tillsätt 50 g hackade mandlar och rör om. Häll över på ett bakplåtspapper och låt kallna. Lägg sedan allt i en fryspåse och krossa det med en brödkavel.
Jag måste säga att den här sortens efterrätt verkligen är något att rekommendera.
Ännu en variant:
Det här är en riktigt smarrig efterrätt, som dessutom är lättgjord (faktiskt). Lägg 200 g kvarg i en handduk och pressa ut så mycket fuktighet som möjligt. Rör 25 g smör och 50 g socker pösigt och tillsätt 1 ägg och 1 äggula, samt kvarg och äkta vanilj eller vaniljsocker. Rör tills massan blir jämn. Skär av kanterna på 125 g vitt bröd och skär det i små tärningar. Blanda i och låt massan vila i kylskåp minst 1 timme. Koka upp saltat vatten och stäng av värmen, så det slutar koka. Gör 4 stora eller 8 små knödlar och låt dem sjuda i 10 minuter. Sätt ev. på värmen igen, men vattnet får inte koka. Smält 50 g smör och blanda i 25 g socker och 50 g ströbröd. Vänd knödlarna i detta när de har droppat av. Pudra över med florsocker. Servera dem gärna med kompott, men här hade vi konjakskvitten och en smarrig sås från Bjärka-Säby, som egentligen ska hällas över glass.
För 30 snåla såsportioner (jag räknade om allt delat med 5 och det blev inte överdrivet mycket sås för 3 personer):
2 dl crème fraiche
2 dl grädde
2 dl socker
2 msk kakao
2 msk vaniljsocker
3/4 dl sirap
Koka ihop allt i 10 minuter och servera helst varmt, vilket vi inte lyckades med.
Schwarzenberg
Kommentarer
Skicka en kommentar