Fylld gurka



Fyllda gurkor från en gammal kokbok från Wien om kejsarrikets mat. Fyllningen räcker och blir över. På den gammalmodiga buffén gick gurkorna åt rätt bra, för de ser ju litet ovanliga ut, men de smakar kanske inte så spännande.

2 vanliga gurkor, 15 - 20 cm långa
1/2 tsk salt
2 sardiner utan ben (eller en halv liten burk sardiner i olja, avdroppade), mosade
125 g kokt skinka, hackad
2 hårtkokta ägg, grovt hackade
2 msk finhackade ättiksgurkor
1 tsk dijonsenap
2 - 4 msk majonnäs, troligen mer

Skär av ändarna på gurkorna. De ska skalas också, men det kan man vänta med tills urgröpandet är färdigt. Gröp ur gurkorna med en lång sked, med skaftet gick det rätt bra, eller ta en bordskniv. Försök få ur hela kärnhuset. Fördela sedan saltet inuti gurkorna och gnid in det så gott det går. Låt stå 15 minuter. Torka sedan ur fukten ordentligt med en lämplig trasa eller med hushållspapper om det inte smular sig.

Blanda ingredienserna till fyllningen. Den ska vara formbar. Smaka av med salt och eventuellt andra kryddor. Tryck in fyllningen i de nu skalade gurkorna från båda hållen. Linda in dem med aluminiumfolie och låt dem ligga kallt 2 timmar. Skär dem i 1 cm tjocka bitar före servering. Jag upptäckte att en del mittbitar var litet dåligt fyllda och tryckte in mera fyllning i hålen.

Kommentarer

Populära inlägg