Folkfester på landet



Oktoberfesten är främst något för turister, knökat med folk, dyr mat, inga sittplatser och en massa skumma typer sedan ett par år tillbaka.

Om man ska gå på en trevlig fest ska man kolla upp vad som är på gång på landet. Ebersbergs folkfest firade 70-årsjubileum i år och vi var där hela tre gången. Jag har köpt mig en ny dirndl och den skulle ju användas. Festen är alltid i mitten av augusti och den är välbesökt av lokalbefolkningen. Bra och billig mat och dryck, musikkapell och fredliga besökare i alla åldrar, från bebisar i läderbyxor och dirndl till gamla bastanta Edvard-Persson-kopior i något större läderbyxor och dirndl.

Fläskläggen (Haxen) kan rekommenderas. De är världsbäst! Sista dagen hade de Kesselfleisch, vilket var mycket uppskattat. Då kokar man diverse enkelt griskött (med inälvor och allt) i en gryta och serverar med surkål och pepparrot och ett par skivor enkelt bröd till. Fast en del fegisar beställde köttet utan inälvor. Eller den vanliga maten.

För barnen finns det diverse saker att åka och snurra i. En del saker kanske kan vara intressant även för litet äldre. Sen finns det grillad fisk och godis att köpa. Och liknande.

Inne i München är det Auer Dult som gäller. Det är fyra gånger om året och det är mycket större, men däremot finns det inget bra festtält med musikkapell, vad jag vet i alla fall. Det är mera kommersiellt, men den som har lust att lufta sin dirndl och sina läderbyxor kan ju gå dit ändå. Det är rätt så trevligt i alla fall.



Kommentarer

Populära inlägg