Aprikosbullar - Wachauer Marillenbuchteln


Aprikoser och aprikossylt är typiskt för delar av Österrike. Buchteln är bullar som man bakar tätt, tätt som butterkaka. Den här vetedegen är full med smör och ägg.

120 ml ljummen mjölk
500 g vetemjöl
100 g socker
25 g jäst
2 äggulor
2 ägg
1 nypa salt
120 g mjukt smör

Dessutom:
150 g aprikossylt
150 g smält smör
florsocker

Rör ihop 60 ml mjölk med 2 - 3 msk mjöl, 1 msk socker och jäst. Täck över och låt jäsa 15 minuter. Blanda alla andra ingredienser till degen och tillsätt sedan fördegen. Låt jäsa 45 minuter. Gör antingen 6 jättestora bullar eller flera små. Stora bullar fylls med 1 msk sylt, små med 1 tsk. Knip ihop dem och doppa dem i smält smör. Placera dem i en form tätt intill varandra. Eftersom de är doppade i smör går det att ta isär dem efter gräddning. Låt dem jäsa 30 minuter och grädda dem sedan 40 minuter, kanske längre i 160° varmluft. Sikta över florsocker och servera gärna en bärkompott och vaniljsås till.

Kommentarer

Populära inlägg