Sushi från Schwarzwald



Man får i o f sig ta de ingredienser man får tag på. Korven ska vara så smal och lång som möjligt, men inte så stenhård som det som kallas ölkorv i Sverige, för då blir sushirullarna svåra att skära. Till sushin i terrineform skulle det vara en korv med inslag av tunga, men det blev en annan sort, också med inslag av hela bitar i korvmassan, fast tunnskuren förstås. Den måste också gå att skära utan att riset går sönder.

Först skulle man ha "ris" från Schwarzwald. Det var hela korn av grünkern. Det är egentligen för tidigt skördad dinkel som torkas över eld, men det går säkert bra med vetekorn. Fast problemet är att om man följer receptet till punkt och pricka, så ser riset för grötigt ut (de har säkert fuskat på sitt eget foto) och om man inte gör det, så är håller inte sushin så bra.

150 g hela korn
50 g mjöl (jag tog alltså hälften till syvende och sist)
4 dl vatten
Koka korn och mjöl i vatten (efter uppkok, gärna i ugn, så att inget bränner vid) 45 - 60 minuter. Smaksätt med 2 msk vitvinsvinäger och 1 tsk salt.

För riktigt sushiris:

200 g sushiris
350 ml vatten
Skölj riset ordentligt och låt det koka upp. Låt det sedan dra på lägsta temperatur ca 10 minuter med lock på. Lägg en handduk mellan kastrull och lock och låt riset ånga av i 10 minuter. Koka upp 1 msk socker, 5 msk risvinäger (men det går säkert bra med vitvinsvinäger) och 1/2 tsk salt.

Obs! Ovanstående kanske inte räcker till allt.

Att rulla i:

I receptet står det mangoldblad, respektive rödkålsblad. Det fanns ingen mangold. Jag gjorde ett försök med sallad, men det blev för sladdrigt. Sedan tog jag savoykål och rödkål. Förväll bladen och jämna till grova nervtrådar.

Till den terrineliknande sushin ska det vara bladspenat. Jag tinade helt enkel upp litet grann. Annars får man förvälla även den.

Ovanstående moment görs med fördel i god tid.

Sushi:

Lägg ut bladen på plastfolie och fördela ris eller korn ovanpå. Lägg korvarna i en rad och rulla ihop. Ställ kallt ett tag och skär försiktigt bitar.
För terrinen hade jag ingen lämplig form. Jag klädde en förpackning för bakplåtspapper inuti och lade ut "Bierwurst" i den. Det ska vara ganska stora skivor som når täcker i alla fall botten och sidor. Helst skulle den gå att täcka översidan (= botten när den serveras) också, för det skulle stabilisera. Men det går att lägga korv omlott också. Tryck sedan ner sushiris jämnt. Fördela sedan urkramad bladspenat och riv eller klicka pepparrot över. Avsluta med korn.

En fjärde variant som jag inte gjorde var bollar av sushiris som dekoreras med rökt röding och röd kaviar.

Kommentarer

Populära inlägg