Vallmorulle från Sachsen

 

Här har jag uteslutit smuldegen ovanpå, men den finns med i receptet. Dessutom har jag bytt bort vaniljpuddingen mot kvittenmos (äpplemos). Observera att det måste vara mald vallmo, inte hela vallmofrön som jag på bilden har strött över. F ö är det ett bagerirecept, som fungerar bra.

250 g vetemjöl special

40 g socker

20 g jäst

1 krm salt

1 dl mjölk

50 g mjukt smör

1 ägg

Gör en vetedeg (Stollenteig). Jästiden får anpassas till ingrediensernas temperatur. Det står 2 timmar i receptet. Degen ska ha fått dubbel storlek.

100 g malda vallmofrön

30 g socker

Vaniljpudding gjord på 250 ml mjölk eller (här) kvitten-/äpplemos

Låt vaniljpuddingen svalna innan du använder den. Blanda alla ingredienser till fyllningen.

Smuldeg:

50 g socker

75 g mjöl

50 g mjukt smör

Blanda ovanstående ingredienser till en smuldeg.

75 g florsocker

2 msk vatten

Detta är glasyren som kommer efter att kakan gräddats och svalnat.


Kavla ut en deg på 35 x 30 cm. Bred ut fyllningen, men utelämna 2 cm på ena kortsidan. Rulla ihop som en kanelbullsdeg. Med smuldeg: Pensla degen med vatten och strö över smuldegen. Det står inget om jäsning, men jag lät rullen stå 15 minuter. Grädda 45 minuter i 200° utan varmluft. Låt rullen svalna och bred över glasyren.

Kommentarer

Populära inlägg