Sydtysk (gärna ljummen) blöt potatissallad
Numera gör jag den på en höft. Den är väldigt kalorisnål.
Koka fasta potatisar med skal på. Skär en gul lök fint. Koka upp den med ett par deciliter buljong (tärning) och tillsammans med en sked senap och så mycket vinäger som du tycker är gott tillsammans. Krydda eventuellt mera.
Skala och skiva potatisen. Häll den heta dressingen över. Låt stå och dra ett tag. Häll eventuellt bort en del av dressingen (men spara den för säkerhets skull). Blanda i ett par skedar olja. Ta ett par skedar potatissallad och mixa den med en del av dressingen tills konsistensen blir krämig. Blanda ner detta i potatissalladen. En del skippar det här momentet. I Österrike strör man över machésallad och blandar ner i sista ögonblicket. I sydvästra Tyskland skivar man färsk gurka jättetunt och blandar ner. Ättiksgurkor är också tänkbara. Det finns regioner där man serverar den här potatissalladen i soppa.
Potatissallad med apelsinsmak
En väldigt läcker potatissallad som fått färg och smak av apelsin - den kalorisnåla sydtyska varianten, som jag är så förtjust i.
Koka fasta potatisar med skal på. Skär en gul lök fint. Koka upp den med ett par deciliter buljong (tärning) och tillsammans med en sked senap och så mycket vinäger som du tycker är gott tillsammans. Krydda eventuellt mera.
Skala och skiva potatisen. Häll den heta dressingen över. Låt stå och dra ett tag. Häll eventuellt bort en del av dressingen (men spara den för säkerhets skull). Blanda i ett par skedar olja. Ta ett par skedar potatissallad och mixa den med en del av dressingen tills konsistensen blir krämig. Blanda ner detta i potatissalladen. En del skippar det här momentet. I Österrike strör man över machésallad och blandar ner i sista ögonblicket. I sydvästra Tyskland skivar man färsk gurka jättetunt och blandar ner. Ättiksgurkor är också tänkbara. Det finns regioner där man serverar den här potatissalladen i soppa.
Potatissallad med apelsinsmak
En väldigt läcker potatissallad som fått färg och smak av apelsin - den kalorisnåla sydtyska varianten, som jag är så förtjust i.
500 g fast potatis
salt, ev. kummin
Dressing:
1 dl apelsinjuice
rivet skal av 1 apelsin
4 schalottenlökar
2 msk olivolja
1 msk dijonsenap
3 msk ljus vinäger
1 dl hönsbuljong
peppar, salt
gräslök
Reducera apelsinjuicen till hälften, d v s koka in den. Koka potatisen, helst med skal i saltat vatten. Hacka under tiden löken och fräs den genomskinlig i olivolja. Tillsätt apelsinjuicen och de andra ingredienserna till dressingen och koka upp den. Smaka av med salt och peppar. Skala potatisen och skär den i skivor. Häll den heta dressingen över potatisen, blanda väl och låt den dra, gärna till nästa dag.
Blanda i den hackade gräslöken före serveringen.
Kommentarer
Skicka en kommentar