Strudeldeg, grundrecept

 


Nej, jag tror jag måste lägga upp det här receptet extra. Om du tittar noga, så ser du att mönstret från handduken skimrar igenom, och då är degen ändå tjockare ut mot kanten än i mitten. På bilden är det 1/4 sats deg. Det blir alltså en ganska liten strudel.

300 g vetemjöl

1 krm salt

1 ägg

1 msk olivolja

125 ml hett vatten

Sätt på vattenkokaren. Blanda mjöl och salt helst i en låg metallskål. Vispa upp ägg och olivolja. Häll även en msk olivolja på en tallrik. När vattnet är rätt så hett blandas det med ägget. Häll allt över mjölet och arbeta ihop, först med en gaffel i skålen, sedan med händerna på bakbordet. Det kan hända att degen till en början känns jättekladdig, men det gör ingenting. Fortsätt att arbeta den. Så småningom blir konsistensen precis rätt. Strudeldeg ska arbetas mycket väl. När den känns bra kan du börja slå den mot arbetsbänken. Klatsch, klatsch, fortsätt bara. När du är nöjd lägger du den på tallriken med olivoljan. Skölj metallskålen med resten av det heta vattnet ur vattenkokaren, häll av det, låt droppa av och vänd blöt över degen. Nu ska degen vila minst 30 minuter.

Under tiden kan du förbereda standardingredienserna. Det behövs ströbröd som ska suga upp fuktigheten. Allra godast blir ströbrödet om det rostas i stekpanna. Till äpplestrudel ska det i varje fall rostas. Smält ca 100 g smör och häll försiktigt om det, så bottensatsen inte är med. Om man inte skirar smöret blir ytan på den färdiga strudeln, som man penslar med smöret, inte så fin.

Resten av fyllningen är förhoppningsvis redan förberedd.

Det behövs även en stor kökshandduk. Jag brukar använda en gammal tygblöja på 100 x 100 cm. Eller ta en mindre duk. Mjöla den väl men inte i överflöd. Ta fram brödkavlen och sporren, samt en pensel till smöret.

Det blir en mycket stor strudel av det här receptet, så stor att det blir svårt att få plats med den i ugnen om den inte viks som ett U. Dessutom är det ganska jobbigt att hantera degen och dra ut den långt. T ex räcker inte arbetsbänken till för det mesta. Jag rekommenderar att du delar degen i två bitar och lägger på den upp- och nedvända skålen på den degbiten som är kvar till en början.

Lägg degbiten på den mjölade duken och kavla ut den. Man får inte råka vika den eller knipa av bitar och sätta fast på annat ställe eller så, för då blir det svårt. Se till att den inte fastnar. När du har kavlat ut degen någorlunda tunt kommer det svåra. Det finns säkert också filmer på Youtube. Degen ska nu dras ut. Du får inte ha några ringar eller andra smycken på dig när du drar ut en strudel, för då kan degen skadas. Dra ut degen över knytnävarna. Delvis sker det automatiskt av tyngden. När du tycker att den är ganska stor och ohanterlig kan du lägga ner den försiktigt på den mjölade duken och dra med fingerspetsarna, men absolut inte med naglarna. Dra och dra och dra men ytterst försiktigt, försök även få mitten tunn, genom att vid behov använda handryggen. Målet för en halv sats är att få en utdragen deg på ca 50/60 cm i fyrkant. Det bildas alltid en tjockare kant. Skär bort den. Jag har ibland använt den till Flammkuchen, men den överblivna degen är jättesvår att kavla ut. Om det har blivit ett litet hål på degen får man inte dra mera där, så det blir större. Man kan använda litet av kanten och laga hål med, men det är inte så lätt. Vad du än gör, försök inte börja om från början med en redan utkavlad degbit. Däremot gör det inte så jättemycket med ett eller två mindre hål, i o m att man sedan rullar ihop degen. Det är inte troligt att båda hålen hamnar över varandra.

Så nu har du en tunn platta. Så länge man inte river hål på den är den rätt så tålig. Pensla den nu med skirat smör och strö över ströbröd, men lämna ett par centimeter runt om. Lägg den grova fyllningen på den nedre hälften. Vik upp den nedre kanten och de två sidokanterna över fyllningen. Ta tag i handduken med båda händerna vid de två nedre hörnen och häv strudeln uppåt så den rullar ihop sig. När den är nästan helt ihoprullad kan du lägga ett bakplåtspapper som förlängning av handduken och rulla över strudeln dit. Skarven ska vara underst. Lägg bakplåtspappret med strudeln på plåten. Strudeln ska vara ungefär så bred som plåten. Det får plats två strudlar bredvid varandra om du gör två stycken av den här satsen.

Pensla strudlarna med mera smör på ytan. Ugnen ska vara upphettad till 200°. Det går att spara strudlarna i kylskåp över natten för att få varma fina strudlar dagen efter. Pensla dem även under gräddningen. 40 minuter tar det. Färdiga strudlar kan frysas ner.

Efterrättsstrudlar brukar serveras med florsocker över.


På den här bilden har jag gjort 4 stycken strudlar på en sats deg och lagt dem på andra hållet. Här är de ännu inte gräddade. 

För en fruktstrudel går det åt väldigt mycket frukt. Det är praktiskt när man har mycket, men ibland kanske man måste gå och köpa frukt istället, och då kan man hellre göra en strudel med kvarg/kesella och mindre frukt istället. Se recept.

T ex för en sats äpplestrudel behöver man 1,2 - 1,5 äpplen, beroende på hur maskätna de är och hur mycket man måste skära bort. Man skär dem i klyftor och sedan i skivor, se bilden. Det är ganska arbetsintensivt. Inte ens i bayerska restauranger brukar strudeln vara hemmagjord, men däremot är den gjord på äkta strudeldeg. De strudlar man köper djupfrysta t ex på Lidl är gjorda på smördeg. De brukar också vara goda och dessutom billiga, men degen är helt fel. I Tyskland kan man även köpa färdig strudeldeg. Det är inte exakt samma sak som filo- eller yufka, men ibland står det så. T ex Tante Fanny har äkta strudeldeg. Men om man har intresset är det inte svårt att öva upp sig i den ädla konsten i strudelbakning. Jag har lärt mig på egen hand. Då kan du också göra det.

Numera gör jag äpplestrudeln på en höft. Pensla degen, strö över lagom mycket ströbröd, strö över ett par skedar strösocker, pudra över med kanel. Fördela litet hackad mandel på den nedre delen. Likaså russin. Russin blir särskilt lyxiga om du låter dem dra i brun rom över natt, men då kan du inte pracka på grannens ungar strudel. Fördela sedan äppleskivorna över den nedre delen av degen.


Kommentarer

Populära inlägg