Reformationsrosor / Luterrosor
Bakas främst i östra Tyskland till reformationsdagen den 31 oktober. En sorts "stollen"-deg med mycket russin och torkad frukt, mäktig och god! Från Plötz Blog.
Kokt deg:
40 g vetemjöl special
200 g mjölk
11 g salt
Fruktblandning:
450 g russin
160 g kanderade citronskal
40 g kanderade apelsinskal
200 g mjölk
Smör-mandel-blandning
175 g kallt smör
200 g rivna mandlar, blandade med 50 g het mjölk
5 g rivna bittermandlar eller några droppar bittermandelolja
70 g socker
50 g klar honung
Deg:
den kokta degen
fruktblandningen
smör-mandelblandningen
620 g vetemjöl special
195 g kylskåpskall mjölk
13 g jäst
röd sylt till fyllningen
100 g florsocker till dekoration
Häll mjölk över russinen och de andra frukterna. Låt svälla 12 - 24 timmar i kylen, rör om ibland.
Blanda smör med mandelmjölkblandningen, socker och honung, helst i mixer, för att inte värma degen med händerna. Låt vila 12 - 24 timmar i kylen.
För den kokta degen: Rör mjöl, mjölk och salt och koka upp medan du rör. Det ska bli grötaktigt. Låt vila 3 - 4 timmar (ska ha rumstemperatur).
Blanda allt utom frukt och mandel-smörblandningen och arbeta i maskin. Tillsätt sedan smörmassan och arbeta in den. Tillsätt sedan frukten och arbeta in den. Låt jäsa ca 60 minuter i 20°. Ställ in i kylen 12 - 20 timmar. Skär av bitar på 150 g och forma bullar. Tryck dem platta i mjöl och gör 5 snitt (5 blomblad). Tryck in en grop i mitten och fyll med 1/2 msk röd sylt. Det blir 5 rosor på 3 plåtar.
Låt vila 2 - 5 timmar. De jäser nästan ingenting, så det är inget problem att grädda dem efter varandra i 200° 16 - 18 minuter.
Kommentarer
Skicka en kommentar