Kaspressknödel, Schupfnudeln och Saumagen



Det som syns på bilden är Kaspressknödel, d v s pressade knödlar från Tyrolen, och de är faktiskt väldigt goda. Kocklärlingen stekte några till en snabb lunch, men traditionellt äter man dem i buljong eller med surkål. Jag tror att de skulle vara goda tillsammans med en sallad, ett vegetariskt alternativ till skinka, kycklingfilé eller liknande.



Hacka och fräs en vitlöksklyfta och en gul lök i smör och låt sedan 2 dl mjölk upphettas i blandningen. Häll denna över 250 g småskurna torra franskbröd tillsammans med 2 ägg och 100 g grovriven ost. I Tyrolen går det bra med bergsost som gruyère och i andra delar av Österrrike tar man till något som heter Bierkäse eller Graukäse, men det är rätt regionala eller lokala ostar, så för vår del blev det bergsost. Salta och peppra och smaksätt med mejram. Låt stå i minst 20 minuter. Om man inte behöver så många pressade knödlar, kan man förvara degen i kylskåp ett par dagar. Forma sedan till biffar och stek upp dem.



Kaspressknödel är en sorts vegetariska biffar på överblivet bröd och ost. Det är en rätt som traditionellt serveras i köttbuljong, men små kaspressknödel är också goda med sallad. En fördel är att man kan göra dem i god tid och frysa in, t ex när man förbereder en österrikisk buffé. Ovan en dubbel sats, 38 st små kaspressknödel, som jag tog ut med glasskopa och formade med fuktiga händer.


På den här bilden är de stekta och svalnar på hushållspapper för att överflödigt fett ska sugas upp. Jag tror att jag ska värma upp dem på en plåt ovanför några strudlar före serveringen.

 

Här är en liten sydtysk cross-over rätt. Man brukar inte servera Schupfnudeln med Saumagen. Däremot båda med surkål. Krautschupfnudeln är ett känt begrepp och det passade väl bra att servera Saumagen nu när denna rätts mest kända förespråkare, Helmut Kohl, bärs till graven. Även om det rör sig om hemmagjord Helmutkorv, så är faktiskt potatisnudlarna färdigköpta. Jag stekte dem lätt, blandade i surkål och stekte även korven på sidan.





Kommentarer

Populära inlägg