Mozartknödlar
Först kommer brasklappen. De här knödlarna var ganska ohanterliga efter att ägget blivit tillsatt. Jag tror att det skulle vara bättre att byta ut det hela ägget mot ytterligare en äggula. Annars är det ett ganska kul recept. Den gröna fyllningen innehåller ingen pistasch, utan mandelmassa, pumpakärnor, pumpakärnsolja och amaretto.
30 g smör
150 g mannagryn, helst durumgryn
350 ml mjölk
1 nypa salt
20 g socker
frön från en vaniljstång (här riven tonkaböna)
1/2 tsk rivet citronskal
1 ägg (hellre 1 äggula, i alla fall till att börja med)
1 äggula
Fyllning:
80 g mandelmassa
1 - 2 msk grovt hackade pumpakärnor
1 tsk pumpakärnolja
1 - 2 tsk amaretto
Smulor:
20 g smör
1 tsk finhackade pumpakärnor
80 g ströbröd
ev. vaniljsocker och/eller kanelsocker
Börja med fyllningen. Blanda ihop ingredienserna och forma små kulor och låt dem frysa till en timme.
För smulorna fräser man pumpakärnor och ströbröd i smör och smakar av med vanilj, socker och kanel efter behag och ställer undan.
Smält smöret i en kastrull, rör ner mannagrynen och koka upp med mjölk, salt, socker och vaniljfrön. Låt puttra tills gröten blir riktigt tjock och löser sig från kastrullen. Låt svalna litet och rör ner äggulorna till att börja med. Med äggvitan i blev i alla fall min smet väldigt kladdig. Forma bollar med fuktiga händer (ifall nu massan är normal, jag fick mjöla mina istället) och tryck ner fyllningen och släta till utanpå. Koka upp vatten. Det stod att det skulle vara saltat, men jag hade istället i socker. Lägg i en knödel för att testa. Vattnet får nu bara sjuda. Beroende på storlek tar det 10 - 15 minuter innan knödlarna är färdiga. Ta upp dem, låt dem droppa av och vänd dem i smulorna. Men det kan vara bra att göra testknödeln först.
Dornbirn
Kommentarer
Skicka en kommentar