Päron, bönor och fläsk
Päron, bönor och fläsk är en klassisk kombination i norra Tyskland och här har jag fått tag på ett uppiffat recept. Ännu mer förändrat blev det genom att jag använde mig av kokta kvittenklyftor istället för päron. Det här blir 4 små portioner. Tydligen är de tänkta som förrätt, men vi åt rätten till kvällsmat och kombinerade med litet ost och kex.
300 g potatis, helst stora och av mittemellan-fasthet
(oliv-)olja
1 msk socker
120 ml päronjuice
1 msk citronsaft
2 schalottenlökar
litet smör
1 msk honung
2 kvistar timjan
4 stjälkar persilja
250 ml grönsaksbuljong
1 - 2 tsk maizena
salt, peppar, ljus vinäger
100 g gröna bönor
8 skivor pancetta eller bacon
4 små fläskkotletter utan ben
ruccola att garnera med
Sätt ugnen på 220°. Skala potatisen och skär den tunt, helst på längden. Pensla den med olja och bred ut den på en plåt med bakplåtspapper. Ugnsstek den i 25 minuter (obs! bäst att kolla att den inte får för mycket färg). Blanda ihop socker, 2 msk päronjuice och citron. Skär päronet i långa skivor och ta bort kärnhuset. Marinera päronet i saftblandningen. Skär löken fint och fräs den i smör, blanda i honung och hackade örter. Tillsätt buljong och låt koka litet. Tillsätt maizenan, utrörd i vatten eller juice och låt koka litet till. Smaka av med salt, peppar och vinäger. Ansa bönorna och låt dem koka i salt vatten. Stek pancetta eller bacon. Torka av köttet och stek det i samma panna 3 - 4 minuter på varje sida. Häll av bönorna, salta och peppra potatisen. Varva potatis, kött, bönor, bacon och päronskivor på uppvärmda tallrikar och häll över litet sås. Garnera med ruccola.
300 g potatis, helst stora och av mittemellan-fasthet
(oliv-)olja
1 msk socker
120 ml päronjuice
1 msk citronsaft
2 schalottenlökar
litet smör
1 msk honung
2 kvistar timjan
4 stjälkar persilja
250 ml grönsaksbuljong
1 - 2 tsk maizena
salt, peppar, ljus vinäger
100 g gröna bönor
8 skivor pancetta eller bacon
4 små fläskkotletter utan ben
ruccola att garnera med
Sätt ugnen på 220°. Skala potatisen och skär den tunt, helst på längden. Pensla den med olja och bred ut den på en plåt med bakplåtspapper. Ugnsstek den i 25 minuter (obs! bäst att kolla att den inte får för mycket färg). Blanda ihop socker, 2 msk päronjuice och citron. Skär päronet i långa skivor och ta bort kärnhuset. Marinera päronet i saftblandningen. Skär löken fint och fräs den i smör, blanda i honung och hackade örter. Tillsätt buljong och låt koka litet. Tillsätt maizenan, utrörd i vatten eller juice och låt koka litet till. Smaka av med salt, peppar och vinäger. Ansa bönorna och låt dem koka i salt vatten. Stek pancetta eller bacon. Torka av köttet och stek det i samma panna 3 - 4 minuter på varje sida. Häll av bönorna, salta och peppra potatisen. Varva potatis, kött, bönor, bacon och päronskivor på uppvärmda tallrikar och häll över litet sås. Garnera med ruccola.
Kommentarer
Skicka en kommentar