Skärtorsdagssoppa
Den traditionella skärtorsdagssoppan beror möjligen på ett missförstånd om vad "grün" betyder. Det har ingenting med färgen grön att göra, utan kommer från "greinen", grina. Men å andra sidan sticker de första gröna skotten upp ur jorden omkring påsk, så det kan väl ändå passa med en liten örtasoppa.
Soppan ska innehålla nio örter, och allihop utom ruccolan har jag plockat i trädgården. Nässlor (i en kruka bakom vedförrådet), ängssyra, maskrosblad, jordreva, citronmeliss, ramslök, rölleka och tusensköna.
Fräs en hackad lök i smör och red med mjöl. Häll på en liter buljong och låt koka upp. Tillsätt de hackade örterna och låt dem koka med 5 minuter. Tillsätt en skvätt grädde och servera. Det var bara tusenskönorna som jag tillsatte direkt vid serveringen.
Kommentarer
Skicka en kommentar