Solägg
Förra året gjorde jag också Soleier till påsk. Man äter dem ofta med en senapsvinägrett.
Koka 1 liter vatten med 3 msk salt, 1 msk senapsfrön, 1 msk pepparkorn och 4 lagerblad. Såg sedan att det finns recept med kryddpeppar och annat också. Hårdkoka äggen och knacka dem sedan mot bordet så de spricker och kan ta smak av spadet. Låt dem dra minst ett dygn.
Soleier betyder nog faktiskt inte solägg, utan sole är en saltlag.
Snabbgjorda solägg:
Den här varianten kan man göra dagen innan, men två dagar innan ger bättre smak.
12 ägg
280 g lök
200 ml vitvinsvinäger
70 g socker
1 tsk salt
3 msk gula senapsfrön
4 kanelstänger
2 muskotblommor (det hade jag inte, jag tog 1 stjärnanis)
4 lagerblad
2 msk svarta pepparkorn
Koka äggen hårt, ta upp dem med hålslag! spola av dem och skala dem ännu varma. Koka upp vattnet igen och lägg i löken som skurits i 8 klyftor. Låt den koka 1 minut och häll av den i en sil. Skikta ägg och lök i en stor burk. Koka upp 350 ml vatten och de andra ingredienserna och häll den heta lagen över äggen. Skruva på locket och ställ kallt till nästa dag.
Till detta kan man röra ihop t ex majonnäs och yoghurt och smaksätta. Kan ätas med rågbröd eller till sill.
Kommentarer
Skicka en kommentar