Topfenpalatschinken - fyllda pannkakor


Topfen är ett sydtyskt/österrikiskt ord för lite torrare kvark (avdroppad).
Palatschinken har absolut ingenting med skinka att göra, utan är ett förtyskat ord av pannkaka på böhmiska/tjeckiska/slovakiska, som tydligen heter något liknande.

Först förbereds pannkakorna:
1,65 dl mjöl, 125 ml mjölk, 0,6 dl grädde, 2 ägg, 1 krm salt, 1 tsk socker och en msk olja vispas ihop. Smeten får stå minst en timme innan man steker tunna pannkakor.

Sen blandar man ihop fyllningen:
50 g russin ska dra en timme i 2 cl brun rom. 50 g mjukt smör blandas med 0,6 dl socker, 1/4 tsk salt och rivet skal av en obehandlad citron och rörs ihop till en skummig massa. Därefter tillsätts 2 äggulor, 400 g kvark och romrussinen.

Så långt kan efterrätten förberedas i god tid.

2 äggvitor vispas hårt med 0,6 dl socker och blandas i fyllningen. En form smöras och pannkakorna fylls med en "korv" kvarkblandning på mitten och rullas ihop och läggs med skarven nedåt i formen.

Äggkräm: 1 ägg, 1 msk socker och 0,6 dl grädde vispas ihop och hälls över pannkakorna. Lägg några smörklickar överst och grädda hela härligheten ca 25 minuter i 200 grader. Pudra över lite florsocker och servera genast. 

Efterrätten är förstås ätbar både kall och uppvärmd, men den är absolut godast nygräddad.

Dornbirn

Kommentarer

Populära inlägg