Vitkålssallad


Sydtysk kålsallad kan man göra med samma dressing som när det gäller den blöta potatissalladen, fast med strimlad, saltad, mjukkramad vitkål. Man kan också karamellisera socker för att få litet sötma.

Den här goda kålsalladen har jag gjort förr, men den här gången var jag så flitig att jag karamelliserade sockret och reducerade vinägern ordentligt. Det blev väldigt gott. Vätskemängden är väl rätt rikligt tilltagen, men jag hällde av en del efter att salladen sugit åt sig, och sparade dressingen i frysen. Den räcker nog till en potatissallad, som jag har planerat framöver. 

Ett recept:

Den här kålsalladen är bättre än den förra och skillnaden är nog en gnutta socker. Mästerkocken Schubeck tycker att man ska karamellisera 1 msk florsocker, hälla på rödvinsvinäger, reducera till hälften och hälla på buljongen, och visserligen var det okej (förutom att vinägern ska vara röd), men det är betydligt mindre bökigt att bara upplösa en sked socker direkt i buljongen. Om kålsalladen sen blir för blöt, kan man alltid hälla av spadet.

500 g vitkål, strimlas mycket fint och kramas med händerna så den blir slak
1/2 tsk salt hälls på och så får kålen stå och dra lite grann
Koka upp 125 g grönsaksbuljong med 1 msk socker och 5 msk vitvinsvinäger. Tillsätt 2 msk olja och häll buljongen varm över kålsalladen. Stöd 1/2 tsk kummin i mortel och tillsätt den och 1/2 krm cayennepeppar, samt ev. peppar. Stek 50 g bacontärningar och strö över.

Det här är nog den riktiga bayerska kålsalladen som den ska vara!


Ravensburg


Kommentarer

Populära inlägg