Vit sparris kokt i Earl-Grey-te till torsk
Det här receptet hör till kategorin icke-traditionella sparrisrecept. Om man äter sparris intensivt på våren, som man ofta gör i Tyskland, så kan man behöva nya recept ibland.
3 schalottenlökar eller motsvarande mängd gul lök
1 klick smör
250 ml fiskfond
1 ekologisk citron
...
50 g grädde
ev 1 msk lecitin för stabiliseringen
30 g smör
Earl-Grey-te
Sparris
Potatis
Torskbitar
Smör, grädde, salt, socker, mjöl, krasse
Hacka och fräs löken i smör, häll på buljongen och låt koka några minuter. Mixa ihop detta. Riv ca 1 msk av citronskalet. Pressa ur saften. Tillsätt det rivna skalet och en matsked citronsaft till löksåsen. Ställ undan. Före serveringen kokas såsen upp och 1/2 dl grädde, smör och lecitin tillsätts. Vispa upp till skum. Det fungerade inte så bra för mig, men jag hade inte heller något lecitin i.
Sparrisen skalas och den träiga stumpen skärs bort. Koka upp 1 liter vatten. Tillsätt 3 tepåsar Earl Grey-te och låt dem dra 5 minuter. Smaksätt med salt, socker och en klick smör och koka sedan sparrisen ca 10 - 20 minuter, beroende på tjocklek.
Droppa under tiden över resten av citronsaften över torskbitarna och låt dem marineras. Salta och vänd dem i mjöl. Stek i smör.
Servera sparris, potatis, torsk och sås tillsammans och dekorera med krasse. Ett vitt vin som smakar citrus passar till.
Kommentarer
Skicka en kommentar