Inlagda aprikoser
Aprikoser med vinruta:
Skär
ett kryss i blomfästet på aprikoserna (350 g) och lägg dem i kokande
vatten ett par sekunder. Ta upp dem och dra av skalet. Halvera dem och
ta bort kärnan. Koka upp 250 ml vatten, 40 g socker och 2
vinrutsstjälkar. Lägg i de halverade aprikoserna och låt dem koka upp.
Fyll försiktigt om i en glasburk med lock och låt dem dra ett par dagar
eller mer. Efter några dagar kan man ta bort vinrutan, ifall den verkar
ge för mycket smak.
Aprikosketchup, passar till kalvlever:
200 g aprikoser utan kärnor, men med skal
80 g syltsocker
1 hackad chili
3 hackade vitlöksklyftor
3 krm spiskummin
1/4 tsk salt
1 tsk senapskorn
1 msk vinäger
Mixa
aprikoserna, men inte alltför fint. Koka upp med syltsockret och låt
sjuda 20 minuter. Tillsätt de andra ingredienserna mot slutet. Om du
häller den heta ketchupen i en väl rengjord glasburk och vrider på
locket direkt, så är den ganska okej konserverad tills du behöver den.
Men ställ den i kylskåp. Det blir i alla fall inte så mycket.
Kommentarer
Skicka en kommentar