Alsace - foie gras



Ur kulinarisk synpunkt ligger Alsace till stor del inom det tyska området, men det finns en del saker som helt klart hör till den franska kulturen. Dit hör foie gras, d v s den speciella ank- och gåslevern. Färsk sådan har jag nog bara sett på TV. Den finns dock överallt på burk i Alsace till ett betydligt bättre pris, dock mycket varierande, än här t ex, om man ö h t får tag på sådana burkar. Förra gången vi var där såg jag att det på burkarna (helkonserver, men ändå) stod att de inte skulle förvaras varmt, d v s att en transport i en varm bil kanske inte skulle vara helt lämplig, så vi avstod. Den här gången hade vi med kylväska som gick på bilbatteriet och kunde köpa både ost och anklever på burk, fast det var varmt. 


Även i Alsace finns det dyra och mindre dyra burkar. Jag vet inte vad skillnaden ska vara. Det är klart att storleken och märket spelar en roll, men ändå. På Intermarché i Kaysersberg hade de burken ovan för drygt 3 €. Top Budget. Och den var i varje fall god. En del av den använde jag i en kycklingrulle, men det receptet tar vi på Prinsessornas kokbok.

Kommentarer

Populära inlägg