Kvittengnocchi (eg. Schupfnudeln) från Schweiz



ca 350 g kvittenfrukter, skalade och urkärnade, netto 280 g
1 uppvispat ägg
(1 tsk salt, samt peppar)
200 g mjöl

Schupfnudeln görs normalt sett på potatisdeg, som gnocchi, men den här varianten blev väldigt bra.
Ångkokta kvittenfrukterna skurna i bitar och mixa dem. Blanda det heta moset med resten av ingredienserna, täck över och låt stå 30 minuter. Frågan om det ska vara salt och peppar i eller ej, har att göra med om rätten ska serveras som efterrätt eller till huvudrätt. Jag hade egentligen tänkt använda dem till en efterrätt, men när jag smakade på dem, bestämde jag mig för att använda dem till huvudrätten.

Rulla ut en rulle på mjölat bakbord och skär av bitar som formas till typ vaniljhorn, tjockare på mitten och smalare vid ändarna. De kallas också pojksno..ar, ifall det hjälper. Lägg dem på mjölat bakplåtspapper. Koka upp salt (eller inte) vatten (man kan faktiskt salta senare också) och lägg i rullarna i 3 - 4 portioner. Låt dem sedan sjuda tills de flyter upp. Ta upp dem och låt dem droppa av väl, lägg dem på bakplåtspapper igen. Så här långt kan de förberedas. De kan även frysas in, helst på en bricka och därefter lägger man dem i en påse.



Panering:
1 uppvispat ägg med 1 msk mjölk
6 msk malda mandlar eller nötter och 6 msk ströbröd

Doppa dem i äggröran och därefter i ströbrödsblandningen, ev. blandad med salt och peppar. Stek i smör eller skirat smör.

Som efterrätt serveras de med kanel och socker, vaniljsås, glass eller kvittenmos.
Som självständig huvudrätt serveras de med riven ost.



Här serverade jag dem till nötrullader och hemlagad rödkål med kvitten.


Kommentarer

Populära inlägg