Hallonefterätt från Zorneding



Gå på en valfri församlingsfest i Zorneding och du kommer att bli bjuden på bybornas favoritefterrätt. De har gett den ett franskt namn, för det är ju viktigt med ett fint namn, men jag tror inte att det är ett franskt recept. Receptet är lätt som en plätt och dessutom smakar efterrätten väldigt gott. Det bästa är att den är lämplig även för sommarfester, för den måste inte stå i församlingens pyttelilla kylskåp, utan har inbyggd kylfunktion.

Garneringen består av
1 msk smör och 1 msk socker, samt 80 - 100 g mandelflarn. Rosta detta i stekpanna och låt kallna.

200 g grädde
1 tsk vaniljsocker
Om du använder svensk grädde på 40%, så blir det bra så här, men om du måste använda den tyska grädden som bara har 30%, så är det lämpligt att använda en påse "Sahnesteif" som stabilisator.

Vispa grädden löst. Vispa nu ner
75 g socker och
200 g färskost, typ Philadelphia.

Bottna en salladsskål med hälften av massan. Strö över 200 g djupfrysta (obs!) hallon. Täck med resten av gräddmassan. Ställ in i kylskåp så länge du har tillgång till ett. Strö mandlarna över före servering. Nu kan efterrätten stå på buffén tills grillningen är avklarad! I rumstemperatur var den i varje fall upptinad efter 3 timmar, kanske tidigare. På sommarfester går det väl snabbare kan jag tänka.



Kommentarer

Populära inlägg