Kvargsufflé med knaperstekt gös och yoghurtsås



Topfenkoch mit Zandergröstl und Joghurtsoße - i original, men jag hade stora svårigheter med att hitta en översättning. Topfen är i alla fall kvarg på bayerska/österrikiska, fast torrare, oftast mera avdroppad än vanlig ostmassa. Gröstl är typ pyttipanna för det mesta.

Den här kvargsufflén, som inte är någon riktig sufflé, för den visade inga tendenser till att vilja sjunka ihop efteråt, är väldigt trevlig. Överhuvudtaget är det här en ganska lättsmält rätt. När det gäller gösen, så är receptet litet skumt, för dels ska man vända fiskbitarna i maizena och dels steka dem ganska hårt - dock var det litet si och så med färgen, om det nu berodde på maizenan eller på oljan. Flingsalt över mot slutet. Mästerkockarna i TopChef skulle bli tokiga om man stekte gös så här hårt åt dem. Så gör som ni vill.

För kvargsufflén:

hackade örter (persilja plus en aning libbsticka och salvia stod det, men jag tog blandade frysta örter)
50 g mjukt smör plus extra smör att smörja formarna med
3 små ägg (medelstora gick också)
200 g avdroppad kvarg
100 g gräddfil
3 tsk mannagryn (oops, jag hade visst i 3 msk, men det gick bra det också)
salt och peppar
malda nötter att strö formarna med

Sätt ugnen på 180. Dela äggen i vitor och gulor. Vispa vitorna hårt med en nypa salt. Vispa det mjuka smöret pösigt, tillsätt äggulorna och fortsätt vispa. Rör ner kvarg, gräddfil och mannagryn. Smaka av med örter och salt och peppar. Fördela massan i 4 smorda och nötbeströdda suffléformar och ställ dem i en större djup form. Häll hett vatten ca 2 cm högt runt omkring formarna. Grädda 30 minuter. Eller längre. Det verkar inte spela någon större roll, men på 30 minuter fick de ingen färg.

För fisksåsen:

Koka ihop 1 dl fiskfond och 1/2 dl vin till sammanlagt 1/2 dl vätska. Låt svalna. Blanda ner hackad gräslök och 100 g gräddyoghurt (osötad förstås). Smaka av.

Och stek fisken som ovan, 200 g per person i bitar. Eller på vanligt sätt.

Enligt receptet passar tomatkompott till (?), men här blev det en blandad sallad.



Kommentarer

Populära inlägg