Äpple-vallmo-tårta
Den här tårtan / kakan är helt omsluten av mördeg och smakar väldigt bra. Nedan originalreceptet, men jag använde mig av konserverade kvitten, skurna i småbitar och uteslöt då sockret. Dessutom hade jag en påse färdig-vallmofrön-blandning på 350 g, inklusive socker, och därför uteslöt jag sockret där också.
Klassisk mördeg: 100 g socker, 200 g smör, 300 g mjöl, 1 ägg, (smaksättning: rivet citronskal) blanda snabbt ihop (ägget sist) och låt vila kallt 1 timme.
Äppelfyllning: 600 g grovt rivna äpplen, 70 g socker, 50 g russin, saft och rivet skal av 1/2 citron, 1 krm kanel, 2 msk rom
Vallmofröfyllning: 250 g malda vallmofrön, 100 g socker, 1 krm kanel, 1 msk rom, 2 msk (söta) skorpsmulor, 150 g lätt uppvärmd mjölk
Garnering: 1 uppvispat ägg, flagad mandel (om så önskas)
Kavla ut drygt hälften av degen och lägg ut den i en pajform, även upp till kanterna. Nagga den väl. Skär av överstående deg.
Blanda ihop ingredienserna till vallmofyllningen och bred ut den över botten.
Blanda ihop ingredienserna till äppelfyllningen (russinen kan gärna stå i förväg och dra i rom, om så önskas) och fördela den ovanpå vallmofyllningen.
Kavla ut resten av degen och lägg den ovanpå som ett lock. Skär av överstående deg och kläm till kanterna. Nagga den och gör gärna ett litet hål i mitten, så att ångan kan komma ut där. Pensla gärna med ägg och strö över flagad mandel.
Grädda 1 timme ganska långt ner i ugnen i 200°. Sänk eventuellt värmen om det behövs.
Kommentarer
Skicka en kommentar