Citronkaka


2 ekologiska citroner
250 g rumsvarmt smör
220 g socker
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt (om smöret är osaltat)
5 ägg
200 g mjöl
12 g maizena
1 tsk bakpulver
200 g gräddfil

Smörj och mjöla en kakform. Tvätta citronerna i hett vatten, torka av dem och riv av 2 tsk. Pressa ut saften och sila den. Ställ ugnen på 160° varmluft.
Vispa smöret pösigt och vispa ner 150 g socker, vaniljsocker och salt. Blanda ner äggulorna en i taget. Vispa vitorna till hårt skum. Blanda mjöl med maizena och bakpulver. Rör ner 5 msk av blandningen i smeten. Blanda ner citronsaft och -skal. Sikta över mjölet och rör ner det varvat med gräddfil. Blanda till sist ner äggvitorna. Grädda näst längst ner ca 1 timme.

Gör en glasyr på florsocker, citronsaft och eventuellt äggvita. Dekorera gärna med mynta och tunna citronskivor. Eller rivet citronskal.

Kommentarer

Populära inlägg