Grünkernbullar på rädissallad
Grünkern är en panikprodukt! När dinkelskörden höll på att förstöras tog man den för tidigt och torkade den över eld. Nu har den blivit signatur för sydvästra Tyskland. För de här vegetariska köttbullarna kan man i o f s ta vanligt vete. Det ska vara grovmalet, men om man har hela korn och lägger dem i blöt över natt, kan man mixa sönder dem.
Det ska egentligen vara en blandning av rättika och rädisa, men det lönar sig bara att köpa om man gör en stor sats.
150 g mixade korn, se ovan
4 dl grönsaksbuljong
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 ägg
5 msk havregryn
100 g ost av typ Gruyere
salt, peppar, cayenne
Koka kornen mjuka i buljongen ca 1/2 timme. Fräs den hackade löken i litet fett och tillsätt även den finhackade vitlöken. Tillsätt detta tillsammans med ägg och havregryn till den avsvalnade "gröten". Riv osten och blanda i. Smaksätt och fritera. Låt droppa av på hushållspapper. Kan värmas upp senare i ugn eller försiktigt i stekpanna.
5 - 10 rädisor
1 vit rättika
2 färsklökar eller ta gräslök
1 tsk socker
3 msk olivolja
2 msk citronsaft
salt peppar
Skär grönsakerna i små kuber och blanda dressingen. Eller gör en sallad som du brukar. Låt rädissalladen stå och dra en halvtimme.
Ur: Schwarzwälder Tapas
Kommentarer
Skicka en kommentar