Bayersk pizza




Restaurang Wurstbendel i Aschaffenburg har uppfunnit den bayerska pizzan eller brezelpizzan - Brizza och skyddat namnet. Det som kan vara lurigt om man vill ta efter receptet är degen, ifall man då inte har riktigt lut och fuskar med bikarbonat, som jag har gjort. Jag gjorde faktiskt bara ringar av brezeldeg (se recept) och kokade dem i ånginsatsen till kastrullen inlindade i bakplåtspapper för att de inte skulle fastna, men öste för att de skulle få del av fejkluten. Sedan fryste jag in dem ogräddade tills det blev dags att testa receptet. Botten är vanlig pizzadeg.

Ovanstående pizza är München-pizzan. På den finns det gräddfil, utrörd med söt senap, lökringar, den traditionella vita korven (weisswurst) och ost av gruyèretypen. Efter gräddningen dekoreras den med salta kringlor.


Bayern-pizzan har den bästa fyllningen. Den består av gräddfil utrörd med obazda (som man kan röra ihop av camembert och annat, se recept), lökringar, bacontärningar och ost av emmentalertyp.

Sedan har vi Nürnberg-pizzan:




På den är det gräddfil, surkål (det kunde gott ha varit mera) och de typiska små grillkorvarna från trakten.

Det finns även en variant med vit sparris, kokt skinka och sauce hollandaise. En kantarellpizza är under planering.

Den som vill testa de här bayerska pizzorna kan möjligtvis hitta korvsorterna på Lidl. Men den bästa sorten, den med obazda, den kan utan problem tillagas i Sverige. Gör då obazdan först och ät upp resterna med de salta kringlor som blir över.

Kommentarer

Populära inlägg