Kaisersemmel - kejsarens vikta frukostbullar
Nuförtiden brukar såna här bullar göras med stämpel. Man trycker in ett mönster, men faktum är att jag här har vikt enligt alla konstens regler, vilket tyvärr inte syns så där väldigt bra. Receptet är Wiener Kaisersemmel på ploetzblog.de
Fördeg:
130 g vetemjöl special
165 g vatten
1,8 g jäst
3 g socker (istf bakningsmalt)
Rör ihop och låt jäsa 8 - 10 timmar i rumstemperatur.
Huvuddeg:
Fördeg
175 g vetemjöl special
10 g vatten
5 g salt
5 g jäst
Knåda mycket väl tills degen löser sig. Låt jäsa 30 minuter, stöt ihop, 30 minuter till, stöt ihop, 30 minuter till och forma 8 bullar på 60 g. Låt jäsa 15 minuter. Tryck ut varje bulle till en platta och vik in kanterna med hjälp av tummen. Det finns bilder på Plötz blog.
Låt dem jäsa med mönstret nedåt på och under bakduk ca 20 - 25 minuter. Vänd och låt bullarna torka litet i luften (10 minuter). Grädda i 250° och sänkt allteftersom till 200° med ånga ca 25 minuter.
Kommentarer
Skicka en kommentar