Kanelbullar från Bremen
Tydligen ett klassiskt recept från Bremen. Jag hittade det på Ploetzblog.de
Kanelbullarna är inte särskilt söta.
450 g vetemjöl special
180 g standardmjölk, kylskåpskall
90 g kallt vatten
7 g salt
0,9 g jäst (d v s jättelitet, man får väl gissa sig till hur mycket om man inte kan väga)
27 g socker
22 g kylskåpskallt ägg, d v s ca hälften av ett lätt uppvispat ägg (mitt ägg vägde utan skal 55 g)
45 g kallt smör
Rör ut sockret i mjölken. Blanda allt utom smör och knåda ordentligt. Tillsätt smöret i bitar och knåda till en jämn fin deg. Låt degen jäsa i källaren (16 - 18°) 12 - 16 timmar. Skär av bitar på 90 g och forma fina, avlånga bullar.
Doppa dem i mjölk och vänd i en blandning av 70 g ströbröd, 13 g socker, 1 g kanel (något för snålt!). Sedan skulle de jäsa i 3 timmar i rumstemperatur (20°) på bakplåtspapper. Jag tror nog att det var överdrivet länge, men de blev okej ändå. Grädda med ånga, först i 220° och sedan i 200° ca 16 minuter.
Kommentarer
Skicka en kommentar