Köttpaj från Alsace - Tourte de la vallée de Munster
Munster ligger ovanför vinområdena. När vi var där på en alphornsfestival såldes den här pajen överallt i olika stånd. Vi satt utanför ett café, drack en öl och lyssnade på några virtuosa blåsare.
För en halv sats räcker en rulle smördeg. Här hela satsen:
600 g smördeg
500 g köttfärs (varav 2/3 fläsk- och 1/3 kalv-)
100 g vitt formbröd, dränkt 1 glas mjölk
15 g salt
30 g smör
3 nypor peppar
3 nypor muskot
1 medelstor lök
3 kvistar persilja
2 msk vitt vin
1 msk madeira (tror jag tog sherry istället)
2 ägg
Bred ut 2/3 av smördegen i en pajform upp till kanten och nagga den. Tryck ut mjölken ur brödet och blanda köttfärs, bröd, salt, mjukt smör, peppar, muskot, hackad lök och hackad persilja. När blandningen är jämn tillsätts vin, madeira, 1 ägg och 1 äggvita. Spara en äggula till pensling. Bred ut köttfärsblandningen på smördegen och täck med resten av den. Pensla kanterna med vatten och nyp ihop över- och underdel. Nagga ytan och pensla den med äggulan. Grädda i 240° i 30 minuter, sänk till 200° och grädda köttkakan 30 minuter till.
Kommentarer
Skicka en kommentar